Linkuri accesibilitate

Aliona Rotaru: „Mai puțin populism din partea instituțiilor de stat, mai mult interes din partea cetățenilor simpli”


Aliona Rotaru

Mişcarea civică Occupy Guguţă, care a animat elanul protestatar în 2018 din R.Moldova, a protestat permanent în faţa cafenelei Guguţă din capitală, dar şi în localităţile din ţară. Membrii mişcării, în marea lor parte tineri apolitici, au discutat cu peste 6000 de persoane din mai multe raioane, inclusiv din Cantemir, Cimișlia, Basarabeasca, Trușeni, Orhei şi Chişinău despre alegerile din 24 februarie, despre noul sistem electoral mixt şi referendumul ce are loc concomitent cu alegerile. Aliona Rotaru, membră a acestei iniţiative civice, vorbeşte despre importanţa votului de azi.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:06 0:00
Link direct

Aliona Rotaru: „Este diferită senzația că anul acesta se face campanie electorală până la 20 de metri de secția de votare. Am auzit despre cazuri de încălcări de genul că stau reprezentanții partidelor cu ceai și cu dulciuri sau, nu știu, cu niște chifle, ceea ce cu siguranță este interzis.”

Europa Liberă: Cum ați vrea și cum ar trebui să fie relația asta dintre alesul poporului și cetățeanul care o dată la patru ani îi dă votul, îi încredințează mandatul?

Aliona Rotaru: „Probabil nu promisiuni, dar un plan real de acțiuni, care este realizabil și cu informare, și mai puțină propagandă, și mai puțin populism din partea instituțiilor de stat, dar mai mult interes din partea cetățenilor simpli. Eu ceea ce văd este că cetățenii nu se informează și că nu înțeleg ce se întâmplă la conducere, iar conducerea, cu atât mai mult, încearcă să nu fie transparentă până la capăt.”

Europa Liberă: Pe parcursul ultimei perioade ați fost destul de activi în intenția voastră de a încerca să informați cât mai mulți alegători să facă alegerea conștientă. De ce vi s-a pus această etichetă că ați fi „dușmanii puterii”?

Aliona Rotaru: „Da. Vorbim despre putere. Atunci când zicem și transmitem mesajul să nu voteze oligarhii, noi le zicem foarte direct oamenilor să nu voteze actuala conducere, care asta și face că ne fură și-și rezolvă doar interesele personale, nu ale cetățenilor.”

Europa Liberă: Ce ne poți spune despre prezența tinerilor la vot?

Aliona Rotaru: „Eu am mers la vot, și prietenii mei au mers la vot, dar eu fac parte dintr-un grup mic de oameni și tineri, care cred că votul lor contează și că trebuie să fie implicați civic; familia mea a mers la vot, pentru că am discutat cu ei...”

Harta circumscripțiilor

Moldova - Alegeri 2019 harta electorala
Moldova - Alegeri 2019 harta electorala

XS
SM
MD
LG