Linkuri accesibilitate

Ianina Spinei: „Alegerile s-au desfășurat în condițiile unui stat capturat...”


24 februarie 2019, Chișinău
24 februarie 2019, Chișinău

Interviul dimineții cu experta de la Transparency International-Moldova.

Organizația Transparency International – Moldova și-a exprimat printr-o declarație îngrijorarea privind „superficialitatea cu care unele instituții au monitorizat alegerile Parlamentare din 24 februarie” și a deplâns „concluziile pripite” pe care le-au formulat „fără a ține cont de contextul desfășurării alegerilor”. O convorbire despre motivele acestei luări de atitudine cu Ianina Spinei, expertă la Transparency International Moldova.

Interviul dimineții: cu Ianina Spinei (Transparency International-Moldova)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:11:56 0:00
Link direct

Europa Liberă: Transparency International – Moldova constată „superficialitatea” cu care unele instituții de monitorizare au observat alegerile recente, „concluziile pripite” pe care le-au formulat și subestimarea încălcărilor care au distorsionat rezultatele alegerilor. Pentru monitorizarea recentelor alegeri au fost delegați circa trei mii de observatori, R. Moldova prilejuind astfel un fel de nou record. Ce a cauzat – iată – criticile ce se conțin în declarația organizației Dvs.? Puteți deschide parantezele?

Ianina Spinei: „Transparency International întotdeauna a fost cu ochii pe acest domeniu. Noi considerăm că acele încălcări, acele fraude care au fost constatate de observatori în cazul

Alegerile s-au desfășurat în condițiile unui stat capturat...

monitorizării alegerilor curente trebuie să fie tratate cu maximă seriozitate, având în vedere acel context în care se află Republica Moldova.

Țara noastră este un stat capturat, deci alegerile s-au desfășurat în condițiile unui stat capturat, când majoritatea entităților publice extrem de importante, care trebuie să asigure ordinea de drept, care trebuie să asigure corectitudinea, libertatea alegerilor sunt de fapt aservite partidului de la guvernare și deseori neglijează cerințele cadrului legal.

Mai mult decât atât, în afară de acest context - statul capturat, aservirea instituțiilor publice partidului guvernării - trebuie să fie luate în considerație și o serie de factori agravanți, printre ei, în primul rând ar trebui să remarcăm spălarea de bani, a circa $22 de miliarde și a circa $1 miliard de dolari din sistemul bancar. Noi toți suntem victime a furtului din sistemul bancar.

Banii spălați prin intermediul sistemului judiciar corupt, banii furați din sistemul bancar, ei s-au aciuat acum în niște buzunare private și pot fi utilizați cu lejeritate în scop electoral. Pot fi vărsați în campanii electorale sau pot fi utilizați pentru cumpărarea impunității, pentru menținerea la putere a persoanelor care au fost implicate.

O legătură foarte strânsă între aceste scheme, utilizarea acestor bani, o au și inițiativele legislative care au apărut încă la finele anului 2016. Atunci, reprezentanții Partidului Democrat au lansat o serie de proiecte de acte legislative, începând cu amnistia fiscală, cetățenia contra plată, proiecte de legi care au avut de fapt ca scop legiferarea banilor de proveniență frauduloasă, scutirea de urmărire penală a persoanelor care au fost implicate în furt, de instituționalizarea în RM a unei spălătorii regionale de bani.

Deci toate aceste vorbesc de fapt despre cu totul alte intenții decât asigurarea existenței unui stat de drept democratic. Dacă s-ar dori stat democratic și de drept, persoanele care au beneficiat de furtul miliardului, care nu au preîntâmpinat acest furt, demult ar fi stat la răcoare, ar fi fost responsabilizate, iar banii furați ar începe să fie recuperați.”

Europa Liberă: Înțelegem că îngrijorările Transparency International sunt exprimate în baza unor afirmații ale șefilor misiunilor de observare, a unor rapoarte preliminare, nu însă în baza rapoartelor amănunțite care abia urmează să fie publicate. Nu este prematur?

Ianina Spinei: „Anume de asta am început să batem alarma, fiindcă suntem de părere că uneori nu s-a atras atenția anume la contextul și la acele circumstanțe agravante în care se află RM, care sunt extrem de importante în condițiile alegerilor parlamentare din RM și care ar putea să aibă repercusiuni adânci asupra securității și asupra democrației din regiune. Anume de asta am enunțat toate acele circumstanțe care ar putea să influențeze asupra aceasta.”

Europa Liberă: Mulți s-ar întreba dacă intră oare însă în obligația misiunilor de observatori internaționale la asemenea alegeri să ia în considerație întreaga gamă de ilegalități, abuzuri, excese sau chiar să zicem infracțiuni politice, chiar dacă aceste au condus până al urmă la un scrutin calificat de unul dintre actorii politici drept „cea mai neagră zi în istoria electorală a R. Moldova?

Ianina Spinei: „De fapt, observatorii în alegeri s-au și întâlnit cu reprezentanții societății civile, inclusiv cu reprezentanții Transparency International Moldova, iar noi am punctat acele îngrijorări pe care le avem în contextul alegerilor. Noi când vorbim de alegeri trebuie să ne dăm foarte bine seama că încă din 2017 partidul de guvernare a început să cimenteze intenția lor de a rămâne la putere și a utiliza diferite pârghii. Să nu uităm că acea lege care a fost adoptată în 2017, lege acare a introdus sistemul electoral mixt a fost adoptată în pofida recomandărilor Comisie de la Veneția și a criticilor societății civile, ea de fapt, ne-a privat și ne-a marginalizat în dreptul nostru de vot, întrucât a introdus alegerile într-un singur tur, fără prag minim de participare, a redus durata campaniei electorale până la o lună, au fost aplicate tehnici de delimitare, de croire a circumscripțiilor după placul Partidului Democrat. Deci s-a făcut totul în favoarea unui singur partid, celui care s-a aflat la guvernare. â

Europa Liberă: Totuși, multe dintre observațiile pe care Dvs. le enumerați și pe care le-au enumerat în repetate rânduri actorii politici din Republica Moldova s-au regăsit fie în modul în care au vorbit șefii misiunilor a observatorilor, fie în rapoartele preliminare. Din punctul Dvs. de vedere ele nu s-au regăsit în totalitate sau au fost omise în general? Ce așteptări ar trebuie să fi fost satisfăcute ca să nu se formuleze acum îngrijorări atât de tranșante față de ce au făcut observatorii internaționali?

Ianina Spinei: „Noi așteptăm ca acele constatări finale care vor fi făcute de observatori să fie foarte profunde, să ia în considerație contextul în care se află Republica Moldova și circumstanțele agravante despre unele dintre care am vorbit eu, astfel încât într-adevăr să fie enunțate cu maximă seriozitate aceste probleme și eventualele consecințe care le-ar putea condiționa acestea.”

Europa Liberă: Cât de receptive credeți că sunt autoritățile de acum, cele care vor proveni din aceste alegeri față de observațiile și recomandările misiunilor de observare?

Ianina Spinei: „Îmi este foarte greu să spun cât de receptive vor fi autoritățile publice. Până acum, receptivitatea lor a fost practic egală cu zero. Ele și-au realizat doar aceea ce și -au pus ca

Autoritățile au neglijat o multitudine de probleme, de abateri care au avut loc încă înaintea începerii campaniei electorale, în timpul campaniei și în ziua alegerilor..

scop - menținerea guvernanților la putere. Noi nu trebuie să uităm despre acele momente care ne-au arătat că autoritățile de fapt au neglijat o multitudine de probleme, de abateri care au avut loc încă înaintea începerii campaniei electorale, în timpul campaniei și în ziua alegerilor.

Cu toții știm că în Moldova există fundații care sunt afiliate liderilor unor partide politice. Autoritățile nu au luat atitudine sau nu au dorit, mai bine zis, să ia atitudine la proveniența banilor care au fost masiv pompați în electorală, de legalitatea acestora. Ce să mai vorbim de utilizarea masivă a resurselor administrative. Au fost foarte multe exemple de asemenea cazuri când angajații din sectorul public s-au implicat, au colectat semnături pentru concurenții electorali sau candidații partidelor, când au fost organizate întâlniri cu alegătorii în timpul orelor de muncă, când oamenii în spitale și în clinici au stat în rând la cabinete, iar medicii au fost chemați să participe la acțiuni de agitație electorală sau când și-a asumat răspundere guvernul la aprobarea proiectelor de legi care țin de îndeplinirea acelor promisiuni electorale ale partidului democrat.

Noi nu trebuie să uităm și de situația cu eliberarea certificatelor de integritate. Autoritatea Națională de Integritate a eliberat certificate unor persoane într-atât de compromise că asta în general a profanat ideea sistemului de integritate în sectorul public, iar acele promisiuni, acele proiecte populiste care au fost lansate cu duiumul pe parcursul anului 2018, mai cu seamă spre sfârșitul anului, care implică niște cheltuieli enorme și aceste cheltuieli nu sunt asigurate cu resurse bugetare și apare riscul incapacității de plată a statului... Toate aceste au fost făcute cu un singur scop - de a menține la putere Partidul Democrat.”

Harta circumscripțiilor

Moldova - Alegeri 2019 harta electorala
Moldova - Alegeri 2019 harta electorala

XS
SM
MD
LG