Linkuri accesibilitate

România, de 15 ani în NATO


Exercitiu militar NATO la Capul Midia, 11 martie 2019
Exercitiu militar NATO la Capul Midia, 11 martie 2019

La 15 ani de la primirea ei în NATO, România s-a dovedit un partener loial față de Alianță, fără să-și consolideze însă propriile forțe armate. Echipamentul pe care-l folosește este majoritar din perioada sovietică, iar Armata Română, așa cum e organizată în prezent, nu are capacitate de apărare.

La 15 ani de la aderarea României la NATO, entuziasmul atlantist a scăzut și doar jumătate din populația cu drept de vot mai are încredere în Alianța Nord Atlantică, cu toate că în acest moment țara are cea mai puternică poliță de asigurare din istoria ei.

La baza de la Kogălniceanu de lângă Constanța sunt 1.000 de militari americani cu tancuri și echipamente gata de luptă, iar la Deveselu, la baza de apărare antirachete balistice, sunt peste 100 de militari americani din Marină, forțe aflate sub comanda NATO.

România și Polonia sunt singurele state din fostul lagăr socialist care contribuie cu 2% din Produsul Intern Brut la bugetul NATO și care sunt dedicate din punct de vedere militar și informativ operațiunilor militare ale aliaților.

Mai multe despre România în NATO, aici.

XS
SM
MD
LG