Linkuri accesibilitate

Victorii simbolice


O victorie de etapă, pentru că drumul e lung și dificil până când prevederea va fi înscrisă în Constituție

Inițiativa cetățănească „Fără penali în funcții publice”, pentru care Uniunea Salvați România (USR) a strâns peste un milion de semnături, a primit avizul favorabil al Curții Constituționale. Campania „Fără penali” s-a izbit, ne amintim, de ostilitatea adesea furibundă a coaliției de la putere, care încearcă și astăzi să o arunce în derizoriu. Sigur, putem vorbi acum doar de o victorie de etapă, pentru că drumul e lung și dificil până când prevederea va fi înscrisă în Constituție. Majoritatea din actualul parlament se va mobiliza, firește, pentru a întârzia cât mai mult adoptarea proiectului de lege. Nu e mai puâin adevărat că putem trece acum în contul USR o vistorie simbolică, marcând un moment semnificativ al luptei anticorupție.

Jurnal de corespondent: Alexandru Călinecu (Iași)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:36 0:00
Link direct

Important va fi și referendumul din 26 mai, concomitent cu alegerile pentru Parlamentul European. Președintele Iohannis a sugerat deja care vor fi cele două întrebări, legate – previzibil – tot de problemele corupției. Și după referendum, în ipoteza că va fi validat, procedura va fi complicată. Știm bine că decizia referendumului din 2009, anume ca numărul parlamentarilor să fie redus la 300, nu a fost pusă în aplicare până astăzi. Dar un referendum validat în 26 mai va fi tot o victorie simbolică: ea va arăta că există o preocupare majoră, printre cetățenii României, pentru combaterea corupției și pentru apărarea statului de drept.

Se observă de pe acum în ce mod se vor poziționa partidele politice. Liderul social-democraților, Liviu Dragnea, cu ipocrizia-i binecunoscută, declară că e de acord cu ideea dar e foarte probabil că va transmite în teritoriu un mesaj complet diferit, acela de boicotare a referendumului. Călin Popescu Tăriceanu, liderul ALDE, nu se ostenește să joace teatru și afirmă deschis că referendumul e fără sens. În aceste condiții, atât pentru președintele Iohannis cât și pentru actuala opoziție referendumul va fi un test ce poate indica tendința pentru celelalte scrutinuri, prezidențialele de anul acesta, localele și legislativele de anul viitor.

Previous Next

XS
SM
MD
LG