Linkuri accesibilitate

Tătărăuca Veche: decenii fără asfalt…


La Tătărăuca, o imagine a unei librării în ruină (2010)
La Tătărăuca, o imagine a unei librării în ruină (2010)

Există sate în RM care n-au văzut niciodată asfalt.

În campaniile electorale răsună mai mereu vocile ritoase ale unor politicieni care vorbesc despre drumuri bune pentru fiecare localitate. Se apropie alegerile anticipate şi pesemne aceste voci vor relua laitmotivul sus-pomenit.

Tătărăuca Veche: decenii fără asfalt…
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:08 0:00
Link direct

Ei bine, există sate în RM care n-au văzut niciodată asfalt, sate care parcă nici nu ar avea nici o treabă cu ţara asta şi cu liderii ei făcători de drumuri. Să luăm de pildă satul Tătărăuca Veche din raionul Soroca.

O localitate părăsită parcă de Dumnezeu, care nu a avut un drum asfaltat nici în timpul sovieticilor, nici acum, în epoca Moldovei independente. Există un şleau de vreo doi kilometri între sat şi şoseaua Soroca-Otaci. Ce fain ar fi măcar acest şleau să devină un drum asfaltat. Dar şansele sunt liliputane de vreme ce şi şoseaua importantă, care leagă Soroca de Otaci, arată lamentabil, de parcă ar fi fost bombardată.

Se găsesc bani pentru alte localităţi, dar pentru Tătărăuca Veche nu se găseşte niciodată. Trec decenii, asfalt – ioc, iar oamenii din sat trăiesc ca-n epoca de piatră. Înţeleg că satul din nordul ţării nu e o localitate strategică pentru conducători, dar şi aici trăiesc încă nişte suflete. De ce nu ar merita şi ele un drum normal? Cîte decenii trebuie să mai treacă pentru a aduce asfaltul în Tătărăuca Veche? Sau poate conducătorii consideră că localitatea va dispărea peste o vreme? De ce să investeşti într-un sat muribund? În Tătărăuca Veche, localitatea care n-a avut niciodată un drum asfaltat, îţi dai seama foarte bine cît de departe de nevoile oamenilor sunt marii conducători ai tranziţiei.

XS
SM
MD
LG