Linkuri accesibilitate

Angela Grămadă: „Moscova în acest moment nu reprezintă un model de democrație”


Corturile instalate de susținătorii PD în fața Ministerului de Interne la Chișinău

Un interviu cu preşedinta asociaţiei „Experţi pentru Securitate şi Afaceri Mondiale”.

La Chişinău sunt două forţe politice care de cinci zile îşi revendică puterea: pe de-o parte, coaliţia formată de Partidul Socialiştilor şi Blocul ACUM şi, pe de altă parte, Partidul Democrat condus de Vlad Plahotniuc. Despre criza politică, ajunsă subiect în presa internatională, vorbim cu Angela Grămadă, preşedinta asociaţiei „Experţi pentru Securitate şi Afaceri Mondiale”.

Europa Liberă: Cinci zile consecutiv la Chișinău se vorbește despre criza politică profundă. Cum vedeți evoluțiile?

Angela Grămadă în studioul Europei Libere la Chișinău
Angela Grămadă în studioul Europei Libere la Chișinău

Angela Grămadă: „Sunt îngrijorătoare din perspectiva faptului că nu se vede un consens sau un dialog între forțele politice care sunt implicate în această criză. Faptul că Partidul Democrat a invitat la dialog celelalte două

Invitația la dialog a PD și răspunsul alianței temporare nu denotă o deschidere spre consens și spre găsirea unui compromis în ceea ce privește eliminarea acestei duble puteri la Chișinău...

elemente ale coaliției de conveniență sau această alianță temporară dintre PSRM și Blocul ACUM și modul în care acționează acestea ulterior nu denotă o deschidere spre consens și spre găsirea unui compromis în ceea ce privește eliminarea acestei duble puteri la Chișinău. Și din această perspectivă, mie mi se pare că nu toate forțele politice sunt disponibile pentru a finaliza cât mai rapid această criză politică.”

Europa Liberă: Mai planează aceste suspiciuni precum că Moscova ar fi agreat o guvernare dintre pro-occidentalii Blocului ACUM și pro-rușii socialiști și că ar umbri într-un fel parcursul european al R. Moldova. Dvs. ce înțelegeți din aceasta?

Angela Grămadă: „Da, mai planează, pentru că există foarte multe precauții în ceea ce privește conținutul comunicatelor de presă, care au venit din partea partenerilor occidentali, dar și din partea vecinilor. Și aici eu

Există două comunicate de presă în care este exprimat clar faptul că federalizarea R. Moldova nu este o soluție ...

o să-i iau în vedere pe vecinii din Ucraina și România, pentru că există două comunicate de presă în care este exprimat clar faptul că federalizarea R. Moldova nu este o soluție. Asta înseamnă că se ține cont foarte mult de situația regională, iar în al doilea rând, faptul că acel comunicat emis astăzi de către Ministerul Afacerilor Externe al României menționează clar angajamentul R. Moldova de a implementa Acordul de Asociere și DCFTA-ul, dincolo de acele prime două paragrafe ale comunicatului prin care este recunoscut, practic, Guvernul de la Chișinău și noua coaliție parlamentară, arată că suspiciunile încă planează, suspiciunile sunt încă acolo pe masă și ele nu trebuie să fie eliminate din această analiză a tot ceea ce se întâmplă acum la Chișinău.

Totuși, există o deschidere, există o acceptare a anumitor

Indiferent de criză, există disponibilitate pentru a se depăși acest impas din partea partenerilor occidentali...

lucruri și asta înseamnă că, indiferent de criză, există disponibilitate pentru a se depăși acest impas din partea partenerilor occidentali și de foarte multe ori aceștia pot să intervină în calitate de mediatori sau în calitate de garanți pentru anumite elemente, inclusiv ale acestei alianțe de guvernare, că nu sunt singuri în fața oficialilor sau liderilor de la Moscova. În sensul că, de fapt, Acordul de Asociere și DCFTA-ul este garanția noastră că vectorul strategic al R. Moldova nu se va schimba în perioada imediat următoare.”

Europa Liberă: Dar acum chiar se decide încotro, R. Moldova – rămâne sub influența Rusiei sau merge ferm, hotărât pentru a se apropia de UE?

Angela Grămadă: „Chiar dacă noi avem tentația acum de a elimina din aceste dezbateri publice vectorul geopolitic, el este acolo, pentru că dezoligarhizarea, lupta împotriva corupției, schimbarea sistemului mixt de alegeri și revenirea la sistemul proporțional, respectarea drepturilor omului, respectarea principiilor și valorilor europene, pe care toți și-au asumat angajamentul că le vor respecta, înseamnă inclusiv alegerea strategică a vectorului de politică externă, pentru că Moscova în acest moment nu reprezintă un model de democrație.

Mai degrabă ceea ce încearcă să facă Moscova prin diferite instrumente pe care le folosește, inclusiv prin subminarea instituțiilor democratice, nu face altceva decât să ne păstreze în zona ei de influență geostrategică, geopolitică.”

Europa Liberă: Dar cât de lungă va fi viața actualei guvernări, dacă se face transferul de putere de la democrați spre cei din Blocul ACUM și PSRM?

Angela Grămadă: „Acest lucru ține de foarte mulți factori, dar, în primul rând, depinde de voința celor două componente, adică Blocul ACUM și PSRM de a își asuma această luptă pentru dezoligarhizare sau luptă împotriva corupției, pe care ei au declarat-o în calitate de obiectiv de bază al noii guvernări și mai depinde foarte mult de modul

În acest moment interesele naționale ale R. Moldova înseamnă dezvoltare social-economică, instituții ale justiției libere și independente ...

în care fiecare dintre acei 61 de deputați care sunt acum parte a acestei alianțe înțeleg interesele naționale și în acest moment interesele naționale ale R. Moldova înseamnă dezvoltare social-economică, înseamnă instituții ale justiției libere și independente, înseamnă să își asume sancțiunile pentru anumite fapte de care se fac pasibili.

Asta în cazul în care vom asista la mai multe investigări ale unor dosare, ale unor scheme, ale unor tendere publice, care au fost efectuate în ultimii ani și la care aceștia au luat parte și au compromis legalitatea mai multor acțiuni economice, politice, nu are importanță de care. Sau chiar în ceea ce privește sistemul judiciar din R. Moldova.”

Europa Liberă: Ce ar mai fi în mintea democraților acum – vor ei să meargă la un compromis și să se retragă frumos sau vor merge până în pânzele albe, ca să demonstreze că ei sunt cei care mai pot stăpâni situația din R. Moldova?

Angela Grămadă: „Ei au invitat, practic, celelalte formațiuni politice care au depășit pragul electoral la dialog, dar ceea ce se declară și ceea ce se face în practică pentru mine este un semnal clar că ei nu vor renunța atât de ușor. Știu că invocă foarte multe acte normative și decizii ale Curții Constituționale, dar problema în cazul lor nu mai e cine respectă acele decizii ale Curții Constituționale, problema la

Nimeni în R. Moldova nu mai are încredere în instituțiile publice și în faptul că poate să existe într-adevăr o luptă împotriva corupției în adevăratul sens al cuvântului sau că există instituții ale justiției independente...

ei devine una extrem de politizată în sensul câtă legitimitate mai au ei să se afle la guvernare și să asigure acest interimat al funcției de șef al Executivului sau alte ministere în condițiile în care au compromis mai multe decizii proprii și au compromis actul politic în sine.

Și acum nimeni în R. Moldova nu mai are încredere în instituțiile publice și în faptul că poate să existe într-adevăr o luptă împotriva corupției în adevăratul sens al cuvântului sau că există instituții ale justiției independente.”

XS
SM
MD
LG