Linkuri accesibilitate

Prin deschiderea noastră față de lume, devenim mai puternici ca stat (Nicu Popescu / IPN)


Într-un editorial pentru portalul Cotidianul, Alexandru Cozer scrie despre singurul moment în care Vlad Plahotniuc ar avea dreptate. În opinia sa, e vorba de faptul că „poporul vede și nu iartă”, mesaj adresat celor care dețin astăzi puterea. Cozer scrie că cei care au astăzi „pâinea și cuțitul” ar trebui să ia aminte cu multă atenție de acest avertisment. „Pentru că experiența lui Plahotniuc e cea mai recentă. Dar nu e singura și nici pe departe, cel puțin deocamdată, cea mai tristă”, a conchis autorul.

Despre Republica Moldova care pare să fie în prim-planul politicilor externe ale României scrie Iulian Chifu pentru portalul Deschide.md. Autorul scrie că atât președintele României cât și ministrul de Externe introduc subtil și diplomatic, dar ferm și explicit, condiționările sprijinului total asumat de România pentru Republica Moldova. Parcursul european este linia roșie a relațiilor României cu Chișinăul, și această realitate e marcată și de relația dezvoltată exclusiv cu Guvernul pro-european al Republicii Moldova, ignorând total, la nivel oficial, poziția pro-rusă și deseori anti-românească a Președintelui Igor Dodon, se menționează în articol. „România a insistat asupra implementării, în etapa următoare, a proiectelor de maxim impact bilateral, care să fie realizate în comun, cu accent asupra proiectelor de interconectare în domeniul energetic”, scrie Chifu. Totul cu responsabilitățile asumate de către Chișinău și respectarea liniilor roșii ale României, a conchis autorul.

Ministrul afacerilor externe și integrării europene, Nicu Popescu, spune că ambiția sa și speranța sa este ca Republica Moldova dintr-un recipient de asistență internațională, timp 10-15 ani să fie în poziția de a oferi asistență, transmite IPN. El afirmă că declarațiile precum că, prin contactele cu partenerii de dezvoltare și deschiderea față de lume, Republica Moldova cedează din independență, sunt absurde. „Din contra, prin deschiderea noastră față de lume, față de partenerii de dezvoltare, prin faptul că atragem investiții ca să creăm locuri de muncă, să construim drumuri, să îmbunătățim infrastructura, noi devenim mai independenți, mai puternici ca stat”, a declarat ministru. Șeful diplomației moldovenești a menționat că partenerii de dezvoltare sunt acele țări și acele instituții care ajută Republica Moldova să se dezvolte.

Într-o analiză tot pentru IPN, Valeriu Vasilică scrie despre impresiile despre prestația premierului în fața jurnaliștilor în cadrul unui eveniment recent. În opinia sa, premierul Maia Sandu a fost „împușcată”, ca din mitralieră, cu 13 întrebări bine țintite, din partea unei reportere al unui holding media care se spune că e apropiat lui Vlad Plahotniuc. Temele întrebărilor țineau de vizita recentă a ministrului rus al apărării, eventuala vizită la Moscova a Maiei Sandu și „sala goală” în care au fost înmânate cele mai importante premii ale țării. Autorul menționează că Maia Sandu a rezistat, dar nu fără probleme și nu fără pierderi de imagine. „Putem constata, că PDM continuă și după ce a plecat de la guvernare să aibă o politică media activă sau chiar „agresivă””, subliniază Vasilică.

Fostul prim-ministru Dumitru Braghiș, citat de portalul Noi.md, a numit principala realizare și principalul eșec din istoria Moldovei suverane din ultimele trei decenii. „Nu am nicio îndoială că principalul eșec, care a avut loc în anii de independență a Moldovei, este plecarea masivă a cetățenilor din țară. […] pleacă, cei mai activi, cei mai întreprinzători, cei mai apți de muncă cetățeni…”, consideră fostul demnitar. Dacă vorbim despre realizarea principală, atunci aceasta este câștigarea independenței republicii. Moldova a reușit în calitate de stat independent, a punctat Braghiș.

Vladimir Voronin a dat de înțeles că PCRM nu se arată deschis să participe la alegerile locale generale, însă a declarat cu certitudine că membrii formațiunii vor alege un candidat cu care vor merge la alegerile parlamentare noi, transmite Realitatea.md. Mai mult, persoana aleasă va candida pe circumscripția nr. 17, Nisporeni, acolo unde în iarnă a câștigat fostul lider al democraților, Vladimir Plahotniuc. Anterior, PDM a decis că Ghenadie Verdeș, actualul președinte al raionului Nisporeni, să candideze din partea democraților tot pe circumscripția uninominală nr. 17.

XS
SM
MD
LG