Linkuri accesibilitate

Armata R. Moldova la 28 de ani de la formare: cu un buget redus și dependentă de politic


Trei foști miniștrii ai apărării cer să fie recunoscut rolul central al armatei în structura R.Moldova.

Militarii R. Moldova celebrează marți, 3 septembrie, ce-a 28-a aniversare a creării Armatei Naţionale. Valentina Ursu a discutat cu trei foști miniștri ai apărării despre drumul parcurs de forțele armate în anii independenței.

De Ziua Armatei Naționale , 3 septembrie 2019
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:14 0:00
Link direct


Republica Moldova are un buget militar de aproape 30 de milioane de dolari, are 5.100 de membri activi din prima linie și 60.000 de rezerviști. Valeriu Pleșca, fost ministru al Apărării în perioada 2004-2007, sugerează că guvernanții, dar și întreaga clasă politică ar trebui să-și revadă atitudinea față de Armata Națională.

„Despre viitor aș putea să-l văd în culori mai bune în condițiile în care atitudinea politicienilor față de această instituție va fi una serioasă. Nu a fost serioasă, deoarece spun că armata nu este necesară, sunt niște bani cheltuiți în zadar. Eu vreau să vă spun că în multe cazuri armata a fost mai utilă și mai la moment a răspuns – vorbesc despre calamități, despre participarea contingentului de militari în diferite activități în afara țării. Drapelul Republicii Moldova este alături de drapelul comunitar, acolo unde este situație de criză.”

Europa Liberă: Cum vedeți o cooperare cu Alianța Nord-Atlantică?

Valeriu Pleșca: „Aș vrea mai multă deschidere. Alianța are o competență

Cooperarea cu Alianța trebuie să fie maximal extinsă prin prisma statutului de neutralitate


dincolo, departe de una militară și de siguranță a membrilor săi prin exemple care au fost în Republica Moldova – distrugerea minelor antipersonal, pentru distrugerea gazelor melanj, a pesticidelor și multe, multe altele. De atâta cooperarea cu Alianța trebuie să fie maximal extinsă prin prisma statutului de neutralitate, neafiliere la blocul militar și mai puțină participare cu caracter militar, să spunem așa. În rest, eu susțin colaborarea cu Alianța Nord-Atlantică.”

Moldova a devenit mai stabilă, fiindcă NATO a venit mai aproape de Republica Moldova, constată Anatol Șalaru, fost ministru al Apărării în perioada 2015-2016. „Unica cooperare posibilă pe care o poate avea Armata Națională, care poate câștiga mult de pe urma acestei colaborări este cu NATO, deoarece NATO va sprijini și material Armata Națională, în același timp, ia militarii noștri și-i pregătește la standardele moderne ale NATO; foarte mulți dintre militarii noștri vorbesc câteva limbi străine, sunt foarte bine pregătiți. Unica problemă este dotarea

Armata nu se poate dota tehnic din bugetul pe care îl are, fiindcă 65-70 la sută din bugetul Armatei Naționale se cheltuie pe fondul de salarizare, de aceea noi nu ne putem dezvolta...


tehnică, dar armata nu se poate dota tehnic din bugetul pe care îl are, fiindcă 65-70 la sută din bugetul Armatei Naționale se cheltuie pe fondul de salarizare, de aceea noi nu ne putem dezvolta, atâta timp cât avem o asemenea atitudine față de Armata Națională.

Armata este bună pentru garda de onoare, să întâmpine oaspeții străini, să stea lângă Dodon, să-i țină umbrela. Și atât! Ei nu au nevoie de armată ca un instrument de protejare, ca un instrument fundamental al suveranității unui stat. Fără armată nu există suveranitate. Ceea ce ține de neutralitatea tradițională și proverbială a Republicii Moldova este o neutralitate nerecunoscută de nimeni, ea este recunoscută doar de către Dodon. Nici chiar Rusia nu ne recunoaște neutralitatea, fiindcă își ține armata de ocupație pe teritoriul Republicii Moldova.”

Un alt ex-ministru al Apărării, Eugen Sturza, care a deținut portofoliul din 2017 și până în 2019, a declarat Europei Libere că politizarea armatei a afectat credibilitatea acesteia și că Republica Moldova ar trebui să treacă de la consumator de securitate la furnizor de securitate. „Implicarea politicului în Armata Națională are doar menirea s-o distrugă.

Eu tare îmi doresc ca actuala conducere să lase la o parte politicul și numirile pe criterii politice în această instituție și să permită profesioniștilor să dezvolte în continuare Armata Națională, iar în ceea ce ține de consumatorul de securitate, din păcate, sunt mai multe semnale că Republica Moldova cedează unele poziții la nivel de participare în unele misiuni și eu i-aș încuraja pe colegii din Ministerul Apărării să revină la comunicarea strategică cu partenerii noștri, să lărgim arealul prezenței militarilor Republicii Moldova în lume.”Europa Liberă: Și relația cu NATO cum ar trebui să fie?

Eugen Sturza: „Trebuie să fie una aprofundată. Și aici avem multe carențe. A fost rechemat de urgență reprezentantul nostru la NATO, a fost detașat alt ofițer acolo. Cel puțin pe două luni noi avem o stopare a relațiilor cu Alianța Nord-Atlantică la nivel de comunicare. Cooperarea cu Alianța Nord-

Alianța Nord-Atlantică este unica structură care în viitor ne poate garanta securitatea pe acest petic de pământ.”

Atlantică, de fapt, presupune o cooperare cu statele membre. În urma acestor colaborări, Armata Națională are de câștigat atât material, cât și instruiri, studii, exerciții comune, fără de care Armata Națională nu poate exista. Iată de ce pentru noi este vitală această cooperare cu Alianța Nord-Atlantică. Plus la aceasta, Alianța Nord-Atlantică este unica structură care în viitor ne poate garanta securitatea pe acest petic de pământ.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG