Linkuri accesibilitate

Lanțul slăbiciunilor


Reprezentanți ai opoziției și comentatori ai vieții politice ne asigură că, în momentul de față, guvernul Dăncilă nu se mai sprijină pe o majoritate în parlament și că, în consecință, nu mai are legitimitate. Situația s-ar putea tranșa rapid dacă partidele din opoziție s-ar situa pe aceeași lungime de undă și dacă ar dori cu adevărat să preia guvernarea. În realitate, opoziția e reticentă, deoarece mai sunt doar două luni până la alegerile prezidențiale și mai ales fiindcă un alt guvern va trebui să deconteze deciziile economice hazardate luate de coaliția PSD-ALDE.

De cealaltă parte, Viorica Dăncilă a trecut la contraofensivă. Prima mișcare este încercarea de a destructura ALDE, partidul care a fost până mai ieri aliatul social-democraților. Un personaj fără coloană vertebrală de la ALDE, Teodor Meleșcanu, a fost ademenit cu șefia Senatului, pe care a și obținut-o marți, nu foarte ușor însă, întrucât a fost nevoie de al doilea tur de scrutin. Ieri Viorica Dăncilă a continuat cu racolarea unor membri ALDE, oferindu-le portofolii ministeriale. Această manevră e menită de fapt să ne facă să credem că structura guvernului nu s-a schimbat, ceea ce este o aberație.

Care sunt pașii următori ai premierului? Să procedeze la o restructurare sau la o remaniere? Bineînțeles, remanierea ar fi formula care ar conveni pesediștilor, deoarece în acest caz nu ar fi nevoie de un vot în Parlament. Asta explică și ideea racolării unor dezertori din ALDE. Numai că, oricum am întoarce-o, ALDE a ieșit în mod oficial de la guvernare, încât restructurarea e obligatorie. Arătând că nu respinge ipoteza prezentării în Parlament pentru a obține un vot de încredere, Viorica Dăncilă a făcut o declarație stupefiantă: indiferent de rezultatul votului, guvernul nu pleacă.

Avem, așadar, un partid care se cramponează de putere și avem în față niște partide care ezită să ia puterea. Toată lumea pare să se poziționeze în perspectiva alegerilor locale și parlamentare de anul viitor. Partidul social-democrat are de câștigat din această tragere de timp. E un demers din care sunt excluse moralitatea și verticalitatea, dar cine se mai încurcă astăzi cu astfel de mărunțișuri?

XS
SM
MD
LG