Linkuri accesibilitate

Gheorghe Cojocaru: „Miza alegerilor este nu doar mandatul de primar al capitalei, ci și menținerea actualei formule de guvernare”


Afișaj electoral în campania pentru alegerile anticipate din 3 iunie 2018
Afișaj electoral în campania pentru alegerile anticipate din 3 iunie 2018

Un punct de vedere săptămânal, în dialog cu Vasile Botnaru, despre șansele candidaților la Primăria Chișinău și miza alegerilor locale

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:22 0:00
Link direct

Gheorghe Cojocaru: „Cele mai recente sondaje de opinie relevă o situație cu totul aparte în municipiul Chișinău, arena principală a alegerilor locale din 20 octombrie. Favoriții competiției pentru cheia de la primăria capitalei –vicepreședintele Partidului Socialiștilor, Ion Ceban, și Andrei Năstase, liderul Partidului Demnitate și Adevăr – sunt parte a actualei coaliții de la guvernare, caz neatestat până acum în istoria orașului. De regulă, lupta decisivă se dădea între un reprezentant al guvernării și cel al opoziției pro-europene sau, cum s-a întâmplat în ultimele două rânduri de alegeri, între reprezentanții opoziției de stânga și de dreapta.”

Europa Liberă: Prin urmare, și la aceste alegeri, ca și în 2018, se vor confrunta din nou într-un eventual tur doi Ion Ceban și Andrei Năstase, numai că deja din postura de reprezentanți ai puterii. Cum vi se pare această situație?

Favoriții competiției – Ion Ceban și Andrei Năstase – sunt parte a actualei coaliții de la guvernare, caz neatestat până acum în istoria orașului...

Gheorghe Cojocaru: „Situația este cu totul inedită, pentru că miza acestor alegeri va fi nu numai mandatul de primar general al capitalei, ci și, judecând după noul acord de colaborare între partidele de la putere, menținerea în continuare a actualei formule de guvernare. Nu întâmplător președintele Dodon a tot vorbit cu mai mult timp în urmă despre necesitatea unor înțelegeri între partenerii de la putere cu privire la participarea în alegerile locale și, în cazul Primăriei municipiului Chișinău, partajării funcțiilor în urma rezultatului votului. Nu se știe cu exactitate dacă s-a ajuns sau nu la vreo înțelegere în acest sens, însă este clar că orice formulă de administrare a Chișinăului va fi în funcție de rezultatele de la urnele de vot atât pentru mandatul de primar, cât și pentru mandatele de consilieri municipali.”

Europa Liberă: Observatorii mai atenți au remarcat faptul că Andrei Năstase, între altele, a formulat un punct de vedere mai nuanțat privind acordul de colaborare între componentele guvernării.

Gheorghe Cojocaru: „Reprezentant al Blocului ACUM la funcția de primar general al capitalei, viceprim-ministru și ministru de Interne, Andrei Năstase n-a semnat noul acord, dar nici nu l-a dezavuat categoric. Afișând o abordare mai nuanțată, Năstase a pus la îndoială necesitatea unui nou acord politic, el pledând mai curând pentru un acord tehnic între instituțiile de vârf ale statului. Prin acest gest probabil se încearcă totuși o anumită distanțare tactică de partenerii socialiști de alianță, din aceleași considerente electorale.”

Europa Liberă: Cum credeți, victoria din scrutinul trecut, din 2018, îl va ajuta pe Andrei Năstase sau nu?

Gheorghe Cojocaru: „Oamenii, de regulă, simpatizează cu cei nedreptățiți și această regulă ar putea fi valabilă și în cazul lui Andrei Năstase. Este puțin probabil însă ca aceste simpatii să-l ajute să câștige din primul tur, mai ales că va trebui să se confrunte cu mai mulți candidați redutabili pe partea dreaptă a scenei politice din capitală, iar principalul său adversar politic, tot el și partener de guvernare, socialistul Ion Ceban, visează la o revanșă. Dincolo însă de miza personală a acestor alegeri din Chișinău, victoria unuia sau altuia dintre cei doi candidați cu șanse va întări una dintre cele două forțe de la putere și, în consecință, o va slăbi pe cealaltă.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG