Linkuri accesibilitate

Un episcop şi dreapta naţionalistă


Pagina web a Bisericii Evanghelice din Saxonia (Screenshot)

Episcopul Bisericii Evanghelice din Saxonia, Carsten Rentzing demisionează

În landul federal est-german Saxonia, unde la alegerile regionale partidul naţionalist autoritar Alternativa pentru Germania (AfD) a obţinut 27,5 la sută din voturi, a izbucnit un nou scandal politic. În centrul acestui scandal se află episcopul Bisericii Evanghelice din Saxonia, Carsten Rentzing.

Un episcop şi dreapta naţionalistă
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:09 0:00
Link direct


La începutul lunii octombrie s-a aflat că, între anii 1989 şi 1992, Rentzing a publicat mai multe articole în revista ultraconservatoare „Fragmente” (subintitulat: „das konservative Kulturmagazin”). În aceste articole, el îşi exprima dispreţul faţă de democraţia liberală şi pleda pentru un stat naţionalist-autoritar, elitar. Televiziunea germană a cercetat colecţia publicaţiei şi a dat peste toate aceste articole ale celui care atunci era student la teologie şi filozofie, şi în care afirma, între altele, că un „stat în care laşitatea contează mai mult decît vitejia” este „sortit declinului”. Constituţia statului democratic, mai scria Rentzing, nu acordă nicio importanţă „marilor personalităţi”, mizînd pe tratative şi votul majoritar ceea ce, în ultimă instanţă, duce „la nivelarea spiritelor”. Sistemul democrat amestecă „formele clasice ale degenerării” („klassischen Entartungsformen”).

În acelaşi timp, Rentzing a negat valabilitatea universală a drepturilor omului, afirmînd că abordarea problematicii umanitare din perspectivă contemporană se află în contradicţie cu protestantismul. (Idee exprimată în articolul său, din 1991, „Protestantismus und Konservativismus” – „Protestantism şi conservatorism”.)

Aflîndu-se în perfectă concordanţă cu ideologia Noii Drepte internaţionale, Rentzing respinge „liberalismul ca raţiune de stat” şi consideră multiculturalismul drept o formă de distrugere a valorilor societăţii, în care străinii devin concetăţeni.

În revista „Fragmente” au apărut pe lîngă textele lui Rentzing şi numeroase articole tributare revizionismului istoric, în care se susţine că Polonia este vinovată de izbucnirea celui de-al II-lea război mondial.

Articol din publicaţia „Fragmente” al viitorului episcop (Screenshot TV WDR/ARD)
Articol din publicaţia „Fragmente” al viitorului episcop (Screenshot TV WDR/ARD)


Presa germană a dezvăluit că episcopul, născut în 1967, în Berlinul Occidental, a fost membru activ al unei asociaţii studenţeşti naţionaliste (Burschenschaft: „Alte Prager Landsmannschaft Hercynia”), cotizînd pînă-n prezent. Cu doi ani înainte de a deveni episcop, în 2015, Rentzing a ţinut o conferinţă în faţa membrilor unui club berlinez al noii drepte, intitulat „Biblioteca conservatorismului” („Bibliothek des Konservatismus").

După dezvăluirile legate de trecutul episcopului, acesta a refuzat să se distanţeze de ideile promovate. În urma refuzului, credincioşi evanghelici au lansat o scrisoare cerînd episcopului o distanţare publică faţă de ideologia de dreapta. Episcopul a preferat să demisioneze în loc să se pronunţe limpede în legătură cu ceea ce i se reproşează. În textul demisiei, Rentzing precizează doar că se retrage pentru a nu prejudicia biserica.

Vezi comentarii

XS
SM
MD
LG