Linkuri accesibilitate

Cum s-a votat în primul tur al prezidențialelor din România?


Cîteva date statistice grăitoare, câteva opinii de analiști.

-Președintele Klaus Iohannis, candidatul Partidului Național Liberal, aflat între timp la guvernare, a cîștigat detașat primul tur al prezidențialelor din 10 noiembrie cu 36,6% din voturi față de principala sa contracandidată, lidera PSD, Viorica Dăncilă cu 23,8%.

-Privind scorul pe județe, de remarcat că președintele Iohannis a reușit să înregistreze victorii în județe socotite cândva a fi fiefuri PSD, precum Vaslui, Vrancea, Dâmbovița, Brăila, Vâlcea sau Bacău. Chiar și în Teleorman (județul Vioricăi Dăncilă și a fostului lider PSD, Liviu Dragnea), Klaus Iohannis a scos un scor de peste 30%. (Hotnews)

- La București, Klaus Iohannis l-a depășit pe Dan Barna, candidatul Uniunii Salvați România - PLUS cu șapte procente, potrivit numărătorii paralele efectuate de PNL, după centralizarea a 75% din voturi: Klaus Iohannis – 31%, Dan Barna – 24% și Viorica Dăncilă – 18% (G4media)

- Prezența finală în țară , 47,66% a fost cea mai slabă din istoria prezidențialelor.

- În diaspora s-a înregistrat o participare neobișnuit de mare, unde peste 670.000 de oameni au votat timp de trei zile.

- Mobilizare slabă la vot în țară în rândul tinerilor (18-25 de ani).Cea mai mare participare la vot în grupele de vîrstă 45-64 de ani și 65+ (sursă BEC).

-Participarea femeilor și bărbaților egală. În mediul urban s-a votat marcant mai activ, cu o treime mai mult decât în mediul rural.

- Lidera PSD, Viorica Dăncilă a menținut partidul social-democrat pe locul doi, dar confirmă tendința descrescătoare. Localele vor arăta dacă partidul poate rămâne partidul de peste 30% sau va aluneca spre locul trei, după Uniunea Salvați România -PLUS. La alegerile europarlamentare din mai 2019, cele două partide au fost aproape la egalitate (22,4 față de 22,4).

-PSD a primit o prima gura de oxigen de care avea nevoie pentru a nu incepe sa se destrame (Ioana Ene Dogioiu/Zaire.com): „Nu numai ca a intrat in turul al doilea, dar a obtinut mai multe voturi decât la europarlamentare si a demonstrat ca isi regaseste si capacitatea de mobilizare. Este posibil ca ea sa creasca in turul al doilea.”

-Cu un scor provizoriu de circa 9%, Mircea Diaconu a „rupt” un procent însemnat din electorarul social-democrat pentru partidul Pro Romania al fostului lider PSD, Victor Ponta.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG