Pe 12 ianuarie 1990, o primă manifestație de protest public, cumva confuză și manipulată de diverse interese obscure, cerea socoteala șefilor noii puteri instaurate în Palatul Victoria.
Acolo avea sediul Consiliul Frontului Salvării Naționale care preluase atribuțiile absolute ale statului comunist pe care-l înlăturare de la putere. La sfârșitul acelei zile, protestatarii au părut să câștige în lupta cu puterea însă era abia prima lecție dintr-un lung șir: în România postrevoluționară era ușor să faci un pas, greu era să-l faci înainte.
La câteva săptămâni după Revoluție, mulți au descoperit că nu se schimbase mai nimic: organizația de partid și sindicatul deveniseră organizațiile FSN de întreprindere și instituție iar foștii activiști erau acum trup și suflet alături de Revoluție, ba chiar deveniseră totuna cu ea. Se înregistrau proteste sporadice și fără istorie la tot locul. Securiștii și activiștii au rămas de neclintit. Revoluția trebuia să continue până la înlăturarea acestora.
Povestea acestei zile, a contextului politic și a implicațiilor pe care le-au avut deciziile luate atunci puteți afla de pe pagina Radio Europa Liberă România, adică AICI.