Ministra Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, spune că autoritățile monitorizează situația în legătură cu un coronavirus nou care provoacă probleme respiratorii acute și care a provocat aproape 20 de decese în China. Dar deocamdată, a spus ministra, nu există motive să se creadă că noul coronavirus ar amenința R. Moldova.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) anunță că până în prezent coronavirusul a făcut peste 17 victime și aproape 600 de cazuri de îmbolnăviri confirmate, prin urmare, numărul deceselor se poate schimba de la o zi la alta. Majoritatea sunt cetățeni chinezi.
Sursa epidemiei acestui virus ce provoacă probleme respiratorii este orașul chinez Wuhan, cu o populație de peste 11 milioane de cetățeni. Organizațiile internaționale de presă relatează că rețelele de transport de pasageri pe distanțe lungi au fost suspendate în acest oraș, iar stațiile de tren și aeroportul sunt închise pentru călătorii care pleacă.
Ei întreprind măsuri de supraveghere pentru a preveni răspândirea acestui virus pe teritoriul Republicii Moldova...
Ministra sănătății de la Chișinău, Viorica Dumbrăveanu, a precizat astăzi că autoritățile sunt în legătură constantă cu Organizația Mondială a Sănătății. Experții din sănătate așteaptă recomandările internaționale pentru a ști cum anume să abordeze acest nou virus, iar Agenția națională pentru sănătate publică monitorizează situația, apreciază ministra:
„Ei întreprind măsuri de supraveghere de comun cu vama, poliția de frontieră pentru a preveni răspândirea acestui virus pe teritoriul Republicii Moldova. În plus, sunt măsurile de prevenire care sunt aduse la cunoștința populației, în primul rând, evitarea contactului strâns cu acele persoane care au infecții respiratorii acute, abținerea de la călătorii atunci când persoanele au aceste infecții, respectarea eticii tusei, sunt niște reguli elementare. Însă noi suntem în așteptarea recomandărilor care vor veni din partea Organizației Mondiale a Sănătății și atunci vom ști exact care vor fi măsurile întreprinse inclusiv și la aspect de testare și identificare a acestui virus”.
Marți, guvernatorul statului Washington din SUA, Jay Inslee, a anunțat că a fost confirmat un caz de îmbolnăvire cu acest virus, iar miercuri, în Sankt-Petersburg au fost spitalizate două persoane revenite din China – un cetățean chinez și unul al Federației Ruse. Mai multe țări au luat măsuri de precauție, monitorizând călătorii care vin mai ales din China și țările vecine.
Într-o postare video a Organizației Mondiale a Sănătății, experta Maria Von Kerkhove, precizează că printre cele mai frecvente simptome ale coronavirusului se numără febra, tusea și dificultățile de respirație:
„Coronovirușii se transmit de la animale la animale, însă anumiți viruși au capacitatea de a se transmite la om. Numim acest proces – infecție de răspândire. Nu există un tratament specific pentru coronaviruși însă simptomele pot fi tratate”.
Directorul Organizației Mondiale a Sănătății, Adhanom Ghebreyesus, a precizat miercuri că situația este analizată minuțios de experți, mai ales că pe lângă impactul asupra sănătății, mai are și un impact economic la nivel mondial. Epidemia SARS (prescurtare de la Sindromul acut respirator sever) a provocat în 2003 pierderi de peste 50 de miliarde de dolari din cauza restricțiilor de călătorie. În ultima decadă, Organizația Mondială a Sănătății a declarat stări de urgență la nivel global inclusiv în cazul epidemiei Ebola, în 2014, izbucnită în Congo și virusul Zika semnalat în țări din America de Sud în 2016.