Linkuri accesibilitate

Astăzi, în Moldova și în lume


China, globe
China, globe

Astăzi, în țară vor fi nori, ceva ploaie, dar și temperaturi mai mari ca oricând în această perioadă, între 21 și 25 de grade.

Spicuim din agenda internă:

Asociația veteranilor de război „1992 TIRAS-TIGHINA” și alte asociații obștești organizează o conferință de presă la care vor comenta declarația de joi, 6 februarie a ministrului de externe Aureliu Ciocoi că : „Armata rusă în anul 1992 a oprit vărsările de sânge în războiul din Transnistria”. Declarație pe care o consideră „trădătoare”.

Dacă vă interesează explicațiile date imediat după aceea de ministrul Ciocoi, pe pagina noastră de interne, la europalibera.org, găsiți interviul dat de Aureliu Ciocoi o zi mai târziu colegei noastre Valentina Ursu.

Președintele Fracțiunii Blocul ACUM Platforma DA, Alexandru Slusari organizează o conferință de presă.

Are loc o discuție despre „Perspectivele de dezvoltare a turismului în 2020” în R.Moldova.

Din agenda internațională

Parlamentul European discută proiectul noii strategii de extindere a Uniunii Europene care va face admiterea mai complicată, dând însă țărilor membre în UE un control mai mare asupra vitezei și seriozității procesului;

Pe de altă parte, țările membre încearcă să repare graba cu care s-au făcut primele extinderi, în 2004 și 2007 și care au inclus țările central și est-europene, multe încă nepregătite pentru Uniunea Europeană: acum se negociază, în cadrul discuțiilor privind viitorul buget de cinci ani, condiționarea, cumva, a fondurilor europene de respectarea principiilor statului de drept. În acest context, Ungaria și Polonia sunt țările în vizorul Bruxelles-ului;

Luni, Curtea Europeană de Justiție examinează un caz provocat de legislația restrictivă a Ungariei legată de migrațiune.

Miercuri la Bruxelles are loc reuniunea miniștrilor apărării din țările NATO înainte de conferința anuală pentru securitate de la München, care are loc la sfârșitul lunii;

La Washington, Casa Albă își prezintă proiectul de buget iar marți, 11 februarie, în statul New Hamshire au loc noi alegeri preliminare în vederea desemnării candidaților republican și democrat pentru alegerile prezidențiale din noiembrie: din partea republicanilor, președintele Donald Trump luptă pentru un al doilea mandat; în tabără democrată însă, sunt peste 10 candidați în cursă.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

Previous Next

XS
SM
MD
LG