Linkuri accesibilitate

Coronavirusul în fieful politicianismului


Acest hulpav coronavirus face ravagii în Italia, o ţară cu un sistem medical mai avansat decît cel din RM, şi mă întreb ce va fi la noi. Atunci cînd apar asemenea molime, înţelegi parcă mai bine ce s-a întîmplat în ţara ta în anii anteriori.

Eu, de pildă, văd acum cu claritate că medicina nu a fost o prioritate în Republica Moldova. Poate doar în vorbe. În realitate, cea mai mare prioritate a fost politicianismul, interesele flăcăilor cocoţaţi pe piscurile puterii. Cînd vine o molimă care începe a secera sănătatea oamenilor, care paralizează economia, îţi dai seama cît de stupide şi de egoiste au fost toate hîrjonelile politicienilor autohtoni, toate săriturile dintr-un partid în altul, toate ambiţiile lor şi sloganurile aruncate în mase. Pentru ce a existat toată vînzoleala asta politică autohtonă? Ca acum să nu avem nici măcar suficiente măşti de protecţie?

Acum ne dăm seama că medicina e domeniul cel mai important. Altul mai important nu poate să existe. Şi a fost ea finanţată pe măsura importanţei? Să fim serioşi! Dacă era aşa, nu mai fugeau medicii moldoveni în România sau în alte ţări.

Ştiu că ministra Viorica Dumbrăveanu, care acum e în lumina reflectoarelor, s-a întîlnit ieri cu reprezentanţii spitalelor raionale. E o întîlnire necesară, fără doar şi poate. Dar am avut ocazia să intru în ultimii ani în cîteva spitale raionale şi am fost încolţit de amărăciune. Spitalele alea mi s-au părut vetuste, cenuşii. Vor reuşi ele să facă faţă coronavirusului? Vom trăi şi vom vedea.

Previous Next

XS
SM
MD
LG