Fake news, se știe acum, sunt cel mai vizibil fenomen al epocii post-truth, post adevăr. În Rusia, există autentice fabrici de troli, controlate de guvern, masive birouri și agenții de dezinformare.
Ca în orice eveniment de asemenea amploare, există, apoi sumedenie de mituri urbane, unele inventate, sau re-inventate, vopsind mituri mai vechi, mituri urbane pe care populația le-a consumat întotdeauna avid. Cele mai cunoscute vin din conspiraționită, din convingerea, de asemenea veche, că nu există hazard și că orice tragedie colectivă este fabricată, pentru a manipula.
...evrei, francmasoni, comuniști, extratereștri, Vaticanul, secte și miliardari complotiști
Mitul conspirației din umbră, apoi. Întotdeauna a plutit insidios mitul cabalei: evrei, francmasoni, comuniști, extratereștri, Vaticanul, secte și miliardari complotiști, uneori toate acestea la un loc întăresc mitul tenace al unei organizații din umbră care dorește să controleze lumea. Metoda cea mai simplă se spune că ar fi: o catastrofă precum actuala epidemie care ar putea șterge de pe fața pământului jumătate din omenire, lăsând cealaltă jumătate mai ușor de controlat. Se adaugă aici miturile -- majoritatea benigne, altele nocive -- precum, să zicem, care ar duce la vindecarea de virus: usturoiul îl ucide; la fel - bijuteriile de cupru.
Nu, coronavirusul nu a fost produs în laborator
Să luăm teoria că virusul ar fi fost produs de China ca o armă biologică. Le Soir, la Bruxelles, a decriptat deja acest mit care circulă cu încăpățânare și anume: că virusul ar fi fost creat într-unul din laboratoarele din Wuhan, în China, de unde a scăpat de sub control. După discuții cu experți, cotidianul din capitala Europei a putut anunța că există într-adevăr în Wuhan un laborator P4 (patogen de nivel 4) care depinde de institutul de virologie local. Cercetătorii occidentali îl numesc un «excelent centru de cercetare». Procedurile de securitate ating acolo cele mai înalte standarde. Laboratorul lucrează, într-adevăr, pe viruși necunoscuți din regnul animal, dar tocmai de aceea el a făcut progrese rapide în identificarea coronavirus, COVID-19. Dacă epidemia se declanșa în altă țară, identificarea ar fi luat mult mai mult timp.
Experții belgieni sunt de acord cu cei chinezi că sursa virusului este o specie de lilieci și că nu e o armă biologică ieșită din imageria Războiului Rece sau a literaturii SF. Dar asta nu va împiedica mitul să se extindă și să progreseze.
Problema este că unele din aceste mituri, în special cele legate de metodele de prevenire și vindecare, nu sunt întotdeauna amuzante, iar unele pot ucide. Aici nu mai avem o epidemie, ci o „infodemie”.
Facebook afirmă că a reușit să stârpească 80% din știrile false privind virusul (mulți utilizatori au fost loviți în ultima săptămână de o epidemie de postări șterse, uneori aparent la întâmplare). Dar chiar acceptând informația oficială, înseamnă că rămân 20% din fake news circulnd în jungla virtuală, ceea ce pentru o platformă cu 2,5 miliarde de utilizatori este enorm.
Săptămâna trecută, Facebook, Google, LinkedIn, Microsoft, Reddit, Twitter și YouTube au anunțat că lucrează împreună pentru a combate epidemia de fake news. Dar eficacitatea va fi relativă, pentru că o platformă precum WhatsApp, de pildă, cu două miliarde de utilizatori, rămâne secretă, cu conținutul protejat.
Nu, cocaina nu omoară virusul
Trolii ruși (sau chinezi) încurajează și răspândesc orice zvon și teorie care poate șubrezi încrederea occidentalilor în guvernele lor. Aceste teorii sunt fabricate în general în jurul ideii că "ni se ascunde ceva". Comisia Europeană încearcă de mai mulți ani să pună la punct o structură de depistare și combatere a acestor zvonuri și fake news. Una din teoriile recente de acest tip, de pildă, a fost cea răspândită în Lituania care spune că epidemia ar fi ajuns acolo adusă de un soldat SUA venit să participe la manevrele NATO. Asta amintește de felul în care, în România, s-a insinuat că pedofilul din Caracal ar fi aprovizionat cu fete o rețea de prostituție forțată de care profitau și militari americani de la Deveselu.
Până și ministrul francez al sănătății a trebuit să posteze pe Twitter că NU este adevărat că te poți apăra de COVID-19 luând cocaină.
Răspândirea de fake news prin troli este o armă pentru a stârni aversiune faţă de Occident
Evident că preluându-le, chiar pentru a le critica, cyber-utilizatorii participă la răspândirea lor, ca un adevărat virus. Ideală ar fi izolarea lor, cum se face cu virușii din realitate, ca să nu fie transmiși mai departe. Folosirea trollilor, sau „trollingul”, face acum parte integrantă din tehnica de război numită „hibridă” a Rusiei. Răspândirea de fake news prin troli este o armă pentru a stârni aversiune faţă de Occident, în special faţă de Statele Unite. În sfârșit, să mai spunem ca lucrând în asemenea ritm, antrenându-se sub atât de multe identități schizoide, un troll poate deveni scriitor, prin disciplină, pur și simplu rafinându-și stilul. La urma urmei, nu altceva a făcut marele poet și scriitor portughez Fernando Pessoa, care a folosit mai bine de 70 de identităţi imaginare... sau cel puțin atâtea sunt cunoscute cu certitudine.
******
În R. Moldova, ca în tot restul lumii, coronavirusul este laitmotivul principal al știrilor false ce slujesc drept momeală pentru persoanele ce cad lesne în capcana unor campanii de dezinformare, gândite să genereze panică, tensiuni ori conflicte sociale.
Invocând acest argument Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS) a decis să blocheze pe perioada stării de urgenţă peste 50 de portaluri care difuzează ştiri manipulatorii şi false despre Covid-19. SIS a precizat într-un comunicat oficial că respectivele site-uri generatoare de fake-news sunt administrate anonim şi nu sunt înregistrate în calitate de difuzori de informaţii. Mai mulţi observatori au remarcat că în lista portalurilor blocate nu se regăseşte niciunul de limba rusă.
Decizia SIS vine la scurt timp după ce preşedintele Igor Dodon a ameninţat cu răspundere penală presa care difuzează ştiri false despre coronavirus şi situaţia epidemiologică. Ameninţarea şefului statului a fost criticată imediat de experţi media care au semnalat că nu presa tradiţională e cea care diseminează informaţii false, ci tocmai pretinse portaluri de ştiri, unele ajunse acum în vizorul SIS.
Majoritatea portalurilor obscure blocate actualmente de SIS se regăsesc şi în lista site-urilor de ştiri false pe care o completează şi o actualizează cu regularitate încă din 2017 portalul stopfals.md, un proiect al Asociației Presei Independente care combate minciunile răspândite de presă și de politicieni.
Campania Stop Fals a semnalat nu o sigură dată dezinformările publicate de aceste portaluri, inclusiv pe durata campaniilor electorale. Iată de ce mulți se întreabă de ce autorităţile au intervenit abia acum, notează Lilia Zaharia, reportera Asociaţiei Presei Independente:
„Portalul stopfals.md a bătut alarma încă din anul 2017, de când ni s-au furat însemnele campaniei şi a fost clonat şi portalul StopFals. Probabil situaţia de urgenţă i-a făcut pe cei de la SIS şi în general autorităţile să procedeze în felul respectiv. Problema e că cei de la SIS nu ne prezintă care au fost criteriile de selectare a acestor site-uri. Or ştim noi că informaţii false şi tendenţioase, în special acum în perioada răspândirii infecţiei cu coronavirus, publică şi alte portaluri, multe dintre ele au o politică editorială pro-Kremlin. În opinia mea SIS nu şi-a făcut bine datoria fiindcă practic au copiat acele site-uri de pe portalul stopfals.md, site-uri pe care noi le considerăm că distribuie informaţii false şi le-au pus în acea listă a lor.”
Miturile vizează în special originile virusului, precum și remedii miraculoase împotriva acestuia
Campania Stop Fals monitorizează zilnic ştirile false şi diversele mituri legate de noul coronavirus distribuite de portaluri obscure şi preluate fără discernământ de unele cu reputație onorabilă, darămite de utilizatori particulari de rețele sociale. Miturile vizează în special originile virusului, precum și remedii miraculoase împotriva acestuia, spune Lilia Zaharia: „Dacă ne referim la acele mesaje despre originea coronavirusului, mesaje pe care le transmit în mare parte portalurile pro-Kremlin precum că acest virus ar fi o armă biologică a Pentagonului sau că virusul este pregătit în laboratoarele anglo-americane. Alte mesaje ar fi că acest virus ar fi o mutaţie genetică dintre şarpe, liliac şi şobolani. Dar vă spuneam sunt mesaje, mituri şi despre tratarea miraculoasă a infecţiei dacă bei clor sau dacă iei o substanţă de Ibuprofen, sau dacă mănânci multă vitamina C, sau li se recomandă internauţilor să bea cât mai mult lichid ca să fie gâtul umed să nu se lipească infecţia de ei.”
Toate aceste mituri induc panică şi teamă printre oameni, iar cei care le redistribuie inclusiv pe reţelele de socializare fac un mare deserviciu întregii societăţi, consideră Lilia Zaharia: „Ei infectează atât reţelele sociale, cât şi spaţiul mediatic, iar oamenii care nu au capacitatea să gândească critic cred acestei informaţii. Pe lângă faptul că le cred şi îşi fac sieși rău, le fac şi altor oameni rău fiindcă informaţia respectivă este transmisă foarte repede. Ştim că o minciună face înconjurul lumii, iar adevărul ajunge cumva mai greu.”
Recomandarea specialiştilor este bine cunoscută – informarea din surse sigure, cum ar fi cele oficiale şi instituţiile media cu credibilitatea probată.
Presa independente este un aliat crucial în lupta împotriva coronavirusului
Jurista Tatiana Puiu notează într-un comentariu pentru media-azi.md că autorităţile trebuie să sprijine activitatea presei independente care este un aliat crucial în lupta împotriva coronavirusului. Comentând intenţia autorităţilor de a pedepsi penal presa care dezinformează, jurista invocă mai multe lacune în legislaţie, de la lipsa unei definiții legale a noţiunii de știri false, şi până la lipsa de cunoştinţe a procurorilor atât în domeniul presei, cât și în cel medical, pentru a aplica cu promptitudine sancțiuni de ordin penal.