Linkuri accesibilitate

Coronavirus: dilemele președintelui Trump


Președintele american Donald Trump și echipa care conduce eforturile de limitare a pandemiei de coronavirus. În dreapta, doctorul Anthony Fauci, directorul Institulului de Alergii și Boli Infecțioase.
Președintele american Donald Trump și echipa care conduce eforturile de limitare a pandemiei de coronavirus. În dreapta, doctorul Anthony Fauci, directorul Institulului de Alergii și Boli Infecțioase.

Coronavirus este o gravă problemă de sănătate publică, dar și una economică. În present, o mare parte a populației Americii lucrează de acasă și activitatea economică este blocată, în multe state. Așa solicită medicii pentru a face față pandemiei.

Președintele Trump pare să își piardă răbdarea cu o strategie anti-coronavirus, care blochează economia.

În ciuda sfaturilor primite de la oficialități din domeniul sănătății, un numar din ce în ce mai mare de politicieni conservatori cred că impactul asupra economiei a devenit mult prea serios. „Nu putem lăsa remediul să devină o problemă mai mare decât problema în sine” - a scris pe Tweeter președintele Trump, adaugând că la sfârșitul a 15 zile de izolare, se va lua o decizie cu privire la calea de urmat. Dar doctorul, Anthony Fauci, directorul Intitutului Național pentru Alergii și Boli Infecțioase și alți experti din grupul de lucru de la Casa Alba îi spun președintelui că a renunța la distanțarea socială prea devreme va compromite eforturile de a ține virusul sub control, ar putea supra-aglomerarea spitalelor și prăbușirea sistemului sanitar.

În Statele Unite, peste 30 de mii de persoane au fost diagnosticate cu coronavirus și se anticipează că în urmatoarele zile numarul va crește mult. Dar din ce în ce mai mulți republicani din Congres vor ca America să se întoarca la lucru.

Președintele Trump este îngrijorat că o creștere accentuată a șomajului și o contracție economică substanțială îi vor afecta șansele de a fi reales în noimebrie. În plus, situația de la bursă a fost până nu demult mândria sa, cursul tranzacțiilor a crescut substanțial dar de la debutul crizei coronavirus, s-a pierdut tot ceea ce se câștigase în cei trei ani de președinție. Întrebata în legătură cu ceea ce Donald Trump pare să-și dorească, președinta Camerei Reprezentanților, democrata Nancy Pelosi a spus „Președintele nu-și asumă nici o responsabilitate. Mulțumesc lui Dumnezeu că guvernatori de state iau inițiativa și că anumite persoane din administrație spun adevarul în fața puterii”.

Nu toți republicanii cred că a reveni la o viață normal, în scurt timp, este o idee bună. Senatorul de Carolina de Sud, Lindsey Graham, un aliat al președintelui Trump a spus: „Am stat de vorba cu doctorul Fauci – el crede că dacă facem ceva ar trebui să înăsprim restricțiile și să fim mai agresivi … Nu poți avea o economie funcțională când ai spitale copleșite și supra-aglomerate. Oamenii nu se vor duce la lucru în această situație”. Surse din administrație spun că se ia în considerare revenirea la lucru, dar că opțiuni concrete nu i-au fost prezentate președintelui.

Anumiți consilieri ai președintelui cred că dacă această situație durează între 7 si 10 saptamâni, nu mai rămâne mare lucru de salvat din economie.

Doctorul Fauci, principalul expert național în acest moment în privința combaterii pandemiei, spune că este nevoie de echilibru. „Dacă distrugi complet economia și șubrezești infrastructura poți cauza probleme de sănătate, consecințe neanticipate, pentru cei care trebuie să ajungă undeva si nu pot. Trebuie să găsești cea mai bună soluție posibilă” - a mai spus Fauci.

XS
SM
MD
LG