Linkuri accesibilitate

Replica MAEIE


Am primit la redacție , pe 1 aprilie 2020, următoarea replică a Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, trimis de Alexandru Codreanu, Șef Serviciu, Serviciul Diplomație Publică, Comunicare Strategică și Interacțiune cu Presa.

„Cu referire la știrea de presă potrivit căreia Guvernul nu ar fi transmis în adresa UE solicitări concrete de asistență, subliniem că informația prezentată în acest material este eronată. Vă comunicăm că, încă pe 23 martie instituțiile europene au fost informate prin canalele oficiale despre necesitățile concrete ale sistemului medical din RM pentru contracararea infecției cu COVID-19. Informația transmisă a fost elaborată în cooperare cu Oficiul OMS din Moldova.

De asemenea, pe 23 martie a avut loc discuția telefonică a Ministrului Afacerilor Externe și Integrării Europene Oleg Țulea cu Comisarul european pentru Vecinătate și Extindere, iar pe 24 martie cu Comisarul european pentru gestionarea crizelor, în cadrul cărora au fost discutate modalitățile de cooperare și acordare de asistență. Pe 24 martie, Prim-ministrul Ion Chicu a adresat o scrisoare oficială la acest subiect instituțiilor europene.

Pe 27 martie RM a activat Mecanismul UE de protecție civilă, prin care a fost transmisă o listă de necesități elaborată de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al MAI. Adițional, menționăm că autoritățile moldovenești comunică cu regularitate cu instituțiile europene prin canale diplomatice în vederea clarificării tuturor aspectelor legate de sprijinul UE pentru gestionarea crizei epidemiologice.

Recomandăm verificarea informațiilor înainte de publicare. Solicităm publicarea informației din acest mesaj în calitate de reacția oficială a MAEIE.”

XS
SM
MD
LG