Linkuri accesibilitate

SUA: care este viitorul procesului electoral, pe fundal de pandemie de Covid-19


În timpul alegerilor pentru Congres de la mijloc de mandat, 2018.

Marți s-au desfășurat alegeri preliminarii în statul Wisconsin, în plină pandemie de coronavirus. Guvernatorul democrat a încercat să le amâne, dar în cele din urmă Curtea Supremă, controlată de judecători conservatori le-a autorizat.

Corespondență de la Washington: alegerile parțiale din Wisconsin
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:28 0:00
Link direct

Cele întâmplate în Wisconsin pot prevesti ce s-ar putea întâmpla la scara națională, dacă această pandemie continuă.

Bătăliile politice cu privire la dreptul la vot și maniera în care se votează sunt acum amplificate de situația de criză de sănătate publică. Întrebat în legătură cu această situație, președintele Trump s-a referit la votul prin corespondență, care este una dintre opțiuni, ca fiind „foarte periculos” și „corupt”, un mecanism de a trișa, fiind obligat de o altă întrebare să recunoască că el însuși a votat prin corespondență, în Florida. Până la 23 iunie, preliminarii se vor desfășura în 21 de state și capitala Washington DC.

14 state au amânat de-acum scrutinul și au extins termenul pentru vot prin corespondență, din cauza pandemiei și restricțiilor impuse. Multe dintre ele s-ar putea vedea nevoite să se adapteze din nou, depinzând de situația de la momentul respectiv.

În Wisconsin, guvernatorul a extins termenul pentru votul prin corespondență, în ultimul moment și mulți analiști speră că alți guvernatori nu vor proceda la fel, ci vor anunța din timp ce au de gând.

2018 a fost un an record în materie de procese intentate sub acuzații de limitare a dreptului la vot pentru anumite categorii de cetățeni. Comitetul National Democrat a dat în judecată statele Georgia, Arizona și Texas pentru că acolo candidații republicani sunt primii pe buletinele de vot, democrații crezând caă asta îi avantajează.

Comitetul Național Republican a ajutat în New Mexico să oprească un proces care solicita vot exclusiv prin corespondență, cazuri similare fiind pe rol în Minnesota și Michigan. În Wisconsin puterea politică este scindată între guvernatorul democrat și adunarea legislativă republicană, ceea ce a antrenat conflictul cu privire la alegeri și s-ar putea repeta și în alte părți, cum sunt statele Carolina de Nord, Pennsylvania, Kansas, Michigan, Kentucky și Louisiana.

Președinta Comitetului Național Republican, Ronna McDaniel a spus că votul prin corespondență este o înșelătorie, pusă la cale de democrați.

Democrații îi acuză pe republicani că încearcă să descurajeze votul minorităților. Și toată această dezbatere va continue culminând în toamnă, la alegerile prezidențiale și pentru Congres, dacă pandemia de coronavirus va rămâne o problemă. Între timp, marți în Wisconsin, mii de alegători și-au riscat sănătatea pentru a-și exprima opțiunea electorală.

XS
SM
MD
LG