Linkuri accesibilitate

Bulgaria între întărirea și regionalizarea măsurilor de protecție


Rugă de Vinerea Patimilor în catedrala Alexander Nevski din Sofia, 17 aprilie 2020
Rugă de Vinerea Patimilor în catedrala Alexander Nevski din Sofia, 17 aprilie 2020

Datorită măsurile de izolare socială introduse la începutul epidemiei Bulgaria reușește să mențină numărul celor infectați la un nivel relativ scăzut fața de cel din țările vecine.

După ce în ajunul sărbătorilor capitala Sofia a fost practic izolată, acum guvernul analizează posibilitatea de a se trece într-un mod treptat la normalizarea vieții publice.

Bulgaria între întărirea și regionalizarea măsurilor de protecție
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:33 0:00

Numărul de infectați a ajuns la 915. Două-treimi se află la Sofia. Urmează județele Plovdiv și Stara Zagora cu 40 și 35 de bolnavi.

259 sunt spitalizările din care 26 la secții de terapie intensivă. Cei decedați sunt 43 – cea mai mare parte persoane în vârstă cu alte boli grave.

Statul major anticriză a interzis plecarea și venirea în capitală iar două cartiere sofiote au fost izolate.

Autobuzele între Sofia și orașele mari nu mai circulă. Au fost anulate zeci de trenuri. Întrucât decizia a fost anunțată în cursul nopții, în primele ore ale dimineții sute de oameni au fost blocați în gări.

Interdicția de a intra sau ieși din Sofia, cu excepția camioanelor, ambulanțelor și automobilelor cu navetiști, a dus la formarea de cozi kilometrice de autoturisme. Ministrul de Interne Marinov a anunțat că 7% din cei care au declarat în ultimele zile călătorii în interes de serviciu la cele 215 puncte de control în orașele mari au mințit și vor fi amendați.

Poliția a sancționat cu echivalentul a 150 de euro 2 500 de persoane pentru ieșire din casa fără măști de protecție sau plimbări în parcuri.

Inițial Statul major anticriză a anunțat că jumătate din testele în cartierele sofiote de romi Stolipinovo și Facultatea sunt pozitive. Mai târziu șeful Inspectoratului sanitar al capitalei a declarat că noii infectați în cele două cartiere cu peste 50 000 de locuitori sunt 10 – cea mai mare parte sosiți din țări vest-europene.

Șomeri în fața Oficiului de Șomaj, în Sofia
Șomeri în fața Oficiului de Șomaj, în Sofia

Nemulțumiți locuitorii au organizat la prânz un miting de protest „împotrivă discriminării pe baze etnice” scandând „Demisia”. Duminica proteste simbolice au avut loc în alte cartiere sofiote. Testele câtorva mii de locuitori ai stațiunii montane Bansko considerată primul focar al epidemiei au arătat că 3,3% au fost bolnavi de Covid-19. Experții de la Statul major au avertizat că testele sunt nesigure.

Cinci laboratoare private au constituit o platformă națională „Să eliberăm țara de Covic-19”. Testările „în masă” - până acum 2500 la Burgas, 1000 la Sofia, peste 4 000 la Bansko - arată că între 2% și 3,3% au fost bolnavi sub forme ușoare de Covid-19 fără a fi înregistrați de sistemul medical.

În pofida greutăților, guvernul va face un pas spre normalizarea situației în spitale prin reluarea vaccinărilor, a intervențiilor chirurgicale planificate și a consultărilor de gravide și noi născuți. Se discută regionalizarea măsurilor restrictive prin redeschiderea magazinelor și afacerilor mici în localități cu un număr mic de infectați.

XS
SM
MD
LG