Linkuri accesibilitate

Relaxarea în România: Biserica și bicicliștii sunt favorizați. Ce critici au apărut


Președintele României, Klaus Iohannis
Președintele României, Klaus Iohannis

În România, președintele Klaus Johannis s-a întâlnit marți cu miniștrii cu responsabilități privind gestionarea pandemiei de coronavirus.

La întrevederea de la Palatul Cotroceni au fost prezenți prim-ministrul Ludovic Orban, Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, Ministrul Apărării Naționale, Nicolae Ciucă, Ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, și Șeful Departamentului pentru Situații de Urgenţă, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat.

De vineri încolo, deci din 15 mai, când se termină starea de alertă, oamenii trebuie să stea în spații publice la o distanță de minim un metru și jumătate. Președintele român, Klaus Iohannis și-a întins brațul pentru a le explica oamenilor mai bine, la ce distanță trebuie să stea unul de altul: două persoane, dacă își întind brațele, unul în continuarea celuilalt, n-ar trebui să se atingă, iar distanța dintre ei este cea legală, de un 1,5 metri.

În România, de vineri fiecare poate ieși din casă fără să mai completeze o declarație pe proprie răspundere. Totuși o astfel de declarație rămâne valabilă pentru cei care au nevoie să călătorească dintr-o localitate în alta, în scopuri medicale sau pentru muncile agricole. Președintele a adăugat însă imediat că și mersul cu bicileta în afara orașelor de reședință va fi permis.

Va fi obligatorie purtarea măștilor în magazine, în transportul în comun sau la slujbele religioase, care pot fi reluate în afara bisericilor, în spațiu liber. Toate magazinele care au acces direct din stradă vor fi deschise, dar nu se pune problema deschiderii mallurilor. De vineri, în România se vor deschide stomatologiile și cabinetele de îngrijire personală, iar președintele le-a recomandat primarilor să redeschidă parcurile.

Klaus Iohannis le-a cerut parlamentarilor să adopte cât mai repede posibil, legea care stabilește detaliile stării de alertă, care va înlocui din 15 mai, starea de urgență. și care, pe scurt este vorba despre prevederile pe care președintele român tocmai le-a enumerat. Uniunea Salvați România a criticat proiectul Guvernului privind starea de alertă insistând că acest proiect „favorizează politizarea administraţiei publice". Printre amendamentele formulate de USR se află și cel privind încetarea, după şase luni, a contractelor de muncă ale persoanelor angajate fără concurs în instituţiile publice în timpul stării de urgență sau al stării de alertă. Principala chestiune sesizată se referă la numirea în funcții publice a unor persoane care nu îndeplinesc condițiile cerute de lege, prin „derogare”. Uniunea Salvați România acuză guvernul liberal că această lege care definește starea de alertă, favorizează clientela PNL, este incompletă și nu prevede măsurile economice și sociale promise de partidul aflat la putere.

În România sunt înregistrate până astăzi 991 de decese, și aproape 16 000 de persoane confirmate cu coronavirus.

XS
SM
MD
LG