Linkuri accesibilitate

Te poate salva numai norocul!


Între repornirea economiei și fake news, Iulian Ciocan caută realitatea cu amănuntul.

Recordul trist de miercuri – 252 de infectaţi! – coincide cu terminarea stării de urgenţă, care nu va fi prelungită, şi cu marile relaxări ale interdicţiilor. Atunci cînd moldovenii s-au repezit să muncească, Covid-19 le-a dat de înţeles că nu a plecat nicăieri, că e la fel de puternic.

Te poate salva numai norocul!
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:26 0:00



Fireşte, trendul acesta cu repornirea economiei nu mai poate fi oprit, chiar dacă s-ar infecta şi mai mulţi oameni. Într-adevăr, economia trebuie reactivată, mulţi oameni au rămas fără bani şi invocă tot soiul de dificultăţi. Nici guvernanţii nu prea sunt interesaţi să le plătească parale şomerilor şi să caute bani cu lumînarea. Vocile care strigă „Vrem să muncim!” se aud din toate părţile.

Aş remarca şi un alt trenduleţ, mai minuscul, dar la fel de gălăgios, acela care spune că virusul e un fake şi că cineva trage foloase de pe urma acestei minciuni. Prin urmare, strigă vocile trenduleţului, să sfidăm minciuna şi să ieşim din casele noastre, să ne eliberăm.

Că măsurile impuse de starea de urgenţă nu au fost respectate, e de domeniul evidenţei. Dar acum, după 15 mai, lucrurile vor lua o turnură şi mai gravă. Nu trebuie să fii Nostradamus ca să anticipezi că moldovenii vor alerga de colo-colo, sfidînd normele sanitare, că vor intra în troleibuze şi în magazine fără măşti. Am fost deunăzi într-o organizaţie. Erau acolo 4 oameni, 3 nu aveau măşti, iar o doamnă avea mască legată la gît.

De acum încolo aşa va fi. Cineva va purta mască, iar altcineva nici nu-şi va aminti de ea. Virusul rămîne, oamenii fără măşti vor deveni de neevitat. Statul nu are cum să-i disciplineze, el poate doar să bîiguie nişte doleanţe. Aşa că întîlnirea cu virisul devine sigură. Concluzia mea e asta: cineva va avea noroc îl va înşfăca mai tîrziu sau va supravieţui. Însă altcineva, mai slab, va trebui să sufere. Din păcate, astea sunt datele problemei. Numai norocul te mai poate ajuta.

XS
SM
MD
LG