Linkuri accesibilitate

Dumitru Diacov despre cum ar trebui să fim


Dumitru Diacov
Dumitru Diacov
Dumitru Diacov despre cum ar trebui să fim
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:35 0:00

Am găsit, în hăţişurile netului, un mesaj al veteranului politicii moldoveneşti, Dumitru Diacov. Mesajul a fost scris acum două luni:

„Nu pot să vă spun ce este mai nociv: coronavirusul sau virusul nostru autohton -populismul. Nimeni pe nimeni nu ascultă. Aberatii ieftine vociferate de oameni seriosi şi prezentate ca cele mai salvatoare soluţii pentru bieţii noştri cetăţeni.
Mai opriţi-vă, oameni buni! Mai puţină demagogie! Hai acum, măcar în timpurile grele, să fim mai raţionali, să ne ascultăm liniştit unul pe altul: guvernarea, societatea civilă, presa, partidele politice! Şi mai puţine speculaţii, ele nu ajută la nimic! Şi mai puţină isterie, ea este chiar dăunatoare!”

Aşadar, Dumitru Diacov deplînge populismul, demagogia, speculaţiile şi isteria şi le cere tuturor să fie responsabili şi să se asculte unul pe altul. Frumos deziderat, dar cam utopic în condiţiile din Republica Moldova. Eu aş vrea să fac, totuşi, cîteva precizări. Toate aceste vicii, enumerate de veteranul Dumitru Diacov, sunt caracteristice în primul rînd clasei politice din Moldova şi abia apoi societăţii civile. Vreau să-l întreb pe domnul Diacov: Partidul Democrat, pe care l-aţi tot condus, o vreme împreună cu Vlad Plahotniuc, a fost ferit de aceste vicii? E ideal, pur, perfect, infailibil? Nu au trecut niciodată populismul şi demagogia prin Partidul Democrat?

De ce, de pildă, domnul Diacov a propus în aprilie, imediat după ce îşi etalase decepţia pe FB, ca în condiţiile pandemiei şeful statului să fie ales de deputaţi? Probabil, Dumitru Diacov s-a gîndit la sănătatea cetăţenilor, numai că PSRM l-a acuzat voalat că face politică într-un moment nepotrivit. Şi în acest fel, între colegii de la guvernare a apărut o fisură, au apărut şi speculaţiile care îl întristează pe fruntaşul democrat.

Sau să luăm sesizarea de anul trecut privind numirea procurorului semnată inițial de 12 deputaţi democraţi. Acum aceasta a rămas cu doar șapte autori. Cinci dintre foștii semnatari, printre ei Pavel Filip și Dumitru Diacov, retrăgându-se astăzi din lista de contestatari. Fireşte, situaţia între timp s-a schimbat şi procurorul e altul, dar e un soi de inconsecvenţă care ar putea să li se pară unora soră cu populismul şi demagogia…

XS
SM
MD
LG