Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: Anticoruptie.md


Invitata rubricii de astăzi este Mariana Colun.

„În această săptămână, aflați de pe portalul Anticoruptie.md al Centrului de Investigații Jurnalistice cum zeci de milioane de euro provenind din licitațiile cu Moldtelecom au ajuns în conturile unor firme gestionate de oameni din anturajul oligarhului Plahotniuc. Operațiunile au fost executate prin offshore-uri din Europa, Asia și Orientul Mijlociu, fapt ce îngreunează ancheta autorităților. După pierderea puterii de către Plahotniuc, firmele abonate la banii statului și vehiculele financiare folosite în schemă fie au fost vândute, fie lichidate. Reporterii CIJM au colaborat cu rețeaua jurnalistică de investigații Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) pentru a demonstra o serie de legături directe sau prin interpuși între Bass Systems, mai multe firme din Elveția, Cipru, China, Singapore și Emiratele Arabe Unite și persoane apropiate lui Vladimir Plahotniuc. Întreaga schema a fost descifrată pe portalul Anticoruptie.md.

Mai citiți pe portal și despre părinții pretins milionari ai adjunctului procurorului general, Ruslan Popov. Omul legii i-a împrumutat tatălui său, Alexandru Popov, un pensionar în vârstă de peste 70 de ani din satul Mileștii Mici, raionul Ialoveni, un milion 50 de mii de lei. În 2015, părintele procurorului a înregistrat pe numele său o gospodărie țărănească. Tot atunci a procurat zeci de hectare de teren arabil, pe care au fost plantate livezi. Totodată, întreprinderea pensionarului este în proces de finalizare a unui frigider pentru păstrarea fructelor, costul căruia, estimat de experți în construcții, ar fi de cel puțin un milion de euro. Oamenii din sat susțin că Alexandru Popov nu a avut anterior afaceri. El a fost un simplu muncitor și a dus un trai modest. În satul Mileștii-Mici orice localnic îți spune că livezile și frigiderul îi aparțin de fapt procurorului Ruslan Popov. Omul legii neagă că ar avea vreo atribuție la afacere și frigider și a acționat în judecată Centrul de Investigații Jurnalistice din Moldova. Detalii, pe Anticoruptie.md.

La rubrica știri aflați despre condamnarea directorului Centrului Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal, Eduard Răducan, pentru abuz în serviciu. Decizia a fost luată miercuri de Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, după ce șeful CNPDCP a fost cercetat de Centrul Național Anticorupție pentru tergiversarea examinării unei plângeri depuse de fostul viceministru de Externe, Valeriu Ostalep, precum că datele sale ar fi fost verificate abuziv de anumite entități. Eduard Răducan a refuzat să comenteze cazul și decizia instanței de judecată. Instanța de judecată menționează că lui Răducan „i se poate acorda șansa corectării prin aplicarea pedepsei sub formă de amendă cu privarea de dreptul de a ocupa funcții de conducere în instituțiile de stat”. Hotărârea, semnată de magistratul Nicolae Gorcea, este depersonalizată excesiv, nefiind posibil să înțelegi despre cine este vorba și ce i se incriminează de fapt. Experți în domeniu spun că este o depersonalizare abuzivă, întrucât este vorba despre o persoană publică, iar încălcarea pentru care este condamnată ține de abuz în serviciul public. Fiind de interes public, aceste informații nu ar trebui să fie depersonalizate și ascunse de ochii cetățenilor care plătesc impozite. Detalii, pe Anticoruptie.md.

Vă amintim că, dacă ați fost martorul unor acte de corupție, abuzuri, încălcări ale drepturilor omului sau dacă aveți informații despre aranjarea unor licitații sau irosirea banilor publici, le puteți sesiza pe Harta Corupției a portalului nostru. Cele mai relevante cazuri vor fi investigate de echipa Centrului de Investigații Jurnalistice.”

(Transcriere: Alla Ceapai)

XS
SM
MD
LG