Linkuri accesibilitate

Astăzi, în Moldova și în lume


Meteorologii spun că vremea va fi vineri, 5 iunie, instabilă în partea de nord a țării, unde vor cădea ploi pe alocuri abundente. Temperaturile maxime vor fi de 27-29 de grade. În restul țării va fi și mai cald: 30 de grade la Chișinău, 31 la Cimișlia, 32 la Cahul.

Spicuim acum din agenda internă a zilei:

Are loc Ședința Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică din 5 iunie 2020. Va avea loc, de asemenea, obișnuita Conferință de presă organizată de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale de prezentare a situației epidemiologice privind controlul infecției COVID-19 pe teritoriul Republicii Moldova.

Mai sunt programate: Conferință de presă organizată de Asociația Patronală a Subiecților Comerțului Interior „PROBIZ” cu tema „Majorarea impozitelor și taxelor locale. Care vor fi consecințele și cum va influența această măsură mediul de afaceri în viitor?!” și Dezbaterea publică organizată de AO Institutul "Pro Vest" cu tema „Efectele pandemiei COVID-19 asupra economiei naționale și globale”.

Să vedem ce cuprinde și agenda externă, sintetizată de AFP:

Pe plan global se marchează Ziua Internațională a Mediului.

Europol lansează la Haga un centru de combatere a furtului intelectual și altor delicte.

În mai multe țări europene se ridică treptat noi restricții impuse din cauza pandemiei de coronavirus – de exemplu în Ucraina se reiau zborurile cu pasageri pe rute interne și se deschid cafenelele.

Miniștrii de interne ai UE au o întâlnire virtuală pe tema redeschiderii granițelor.

Polonia și Statele Unite organizează un exercițiu militar comun.

La Bruxelles, negociatorul principal pentru Brexit al UE, Michel Barnier, ține o conferință de presă despre ultima rundă de negocieri – a patra.

La Addis Abeba, în Etiopia, se lansează operațiunea de plantare a cinci miliarde de copaci, după ce anul trecut s-au plantat patru miliarde – un record, de departe, la scară globală.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG