Linkuri accesibilitate

În SUA continuă protestele masive împotriva rasismului și a violenței poliției


Protest împotriva rasismului la Washington, 6 iunie 2020.
Protest împotriva rasismului la Washington, 6 iunie 2020.

La Houston va avea loc ultima slujbă religioasă pentru George Floyd la care ar urma să participe și fostul vice-președintele Joe Biden, candidatul democrat la prezidențialele din noiembrie.

George Floyd, afroamericanul de 47 de ani, ucis la Minneapolis de un polițist alb, este născut la Houston, unde va fi și înmormântat marți. Polițistul acuzat de moartea lui Floyd compare luni, 8 iunie, în tribunal.

Uciderea lui George Floyd, în timp ce era reținut de o patrulă de poliție, a provocat valul de proteste antirasiale, care între timp s-a întins din America, în lumea întreagă.

Zeci de mii de oameni au continuat să protesteze, în Statele Unite, la acest sfârșit de săptămână. A fost a 12-ea zi consecutivă de demonstranții împotriva rasismului și a violenței poliției, îndreptată mai ales împotriva afroamericanilor.

Protest la Portland, Oregon...
Protest la Portland, Oregon...

Zeci de mii de oameni au participat la manifestațiile dintr-o serie de orașe americane, de la New York, Washington și Chicago, la Los Angeles și San Francisco. Protestele au fost pașnice, cu excepția unor incidente violente izolate.

Între timp, în aproape toate orașele americane s-a ridicat interdicția de circulație pe timpul nopții, impusă după violențele și actele de vandalism care au marcat primele nopți, după izbucnirea protestelor.

Duminică, în Carolina de Nord a avut loc și al doilea serviciul religios pentru George Floyd, afroamericanul ucis pe 25 mai la Minneapolis de un polițist alb, în timp ce era reținut. Floyd s-a născut în Carolina de Nord iar uciderea sa în arestul poliției, filmată de un martor și distribuită pe rețelele de socializare, a provocat actualul val de proteste antirasiale.

Washington în apropierea Casei Albe, 3 iunie 2020.
Washington în apropierea Casei Albe, 3 iunie 2020.

Președintele Donald Trump a anunțat duminică, pe Twitter, că retrage Garda Națională din capitală, motivul fiind că sâmbătă, protestele ar fi fost mult mai mici decât se anunțase.

Houston, Texas...
Houston, Texas...

Primarul Washington-ului îi ceruse președintelui, într-o scrisoare, încă de joi, să retragă de pe străzi nu numai militarii în rezervă ai Gărzii Naționale, ci și forțele speciale federale. Alături de poliție, acesta au fost active săptămâna trecută când participanții la un protest pașnic în apropierea Casei Albe fuseseră dispersați cu forța pentru a-i permite președintelui și anturajului său să meargă la o biserică din apropiere, unde Trump s-a fotografiat cu o Biblie în mână. Gest care a provocat un val de critici, la fel ca amenințarea lui Trump de a recurge la armată împotriva demonstranților violenți.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG