Linkuri accesibilitate

Cinci inacțiuni ale guvernării care au adus Moldova la dezastru (Al.Cozer/ cotidianul.md)


Revista presei matinale de la Chișinău.

În cotidianul.md, Alex Cozer enumeră într-un editorial cinci inacțiuni ale guvernului Chicu care ar fi adus, afirmă autorul, Moldova la dezastru în gestionarea coronavirusului. Primul lucru pomenit de el e că s-a testat criminal de puțin. Urmează apoi o negare, la fel de “criminală”, a realităților. În timp ce în toată Europa civilizată nu au existat politicieni care să le spună vreodată cetățenilor că autoritățile se „descurcă bine” în lupta cu pandemia, ce-au făcut Dodon și Chicu 3 luni? Din „ne descurcăm bine” nu ne-au mai scos. O altă eroare a fost comunicarea deplorabilă și exemplele proaste date cetățenilor. Ultimii din Europa am introdus obligativitatea purtării măștilor, continua Cozer. Și, în fine, relaxarea a fost mult prea grăbită și în lipsă de viziune. Nu trebuia să fii mare expert în medicină pentru a înțelege ce trebuie de făcut. Era doar necesar de urmat exemplele din alte state. S-a făcut totul contrar, iar acum am ajuns unde am ajuns, încheie autorul.

Ziarulnational.md reține un avertisment făcut de un fruntaș din Platforma DA, Igor Munteanu, la adresa celor care șovăie în privința demiterii guvernului Chicu: „Populismul este eticheta celor care-și doresc un pact separat cu Dodon, încercând să evite demisia guvernului, cu prețul spargerii Blocului ACUM”, a scris Munteanu pa pagina sa de Facebook. „Naivitatea unor politicieni europeni i-a permis lui Igor Dodon și complicilor săi să izoleze R. Moldova de Europa și România, iar acum invită în colivia sa aurită politicieni, orbiți de câteva idei fixe, puține dar false”, mai scrie el, fiind ferm convins că demiterea Guvernului Chicu nu trebuie tărăgănată, mai ales că situația epidemiologică este extrem de complicată în R. Moldova.

Ucraina își redeschide frontierele, în pofida creșterii numărului de infecții cu COVID-19, scrie Agora.md cu referire la digi24.ro. redeschiderea, sâmbătă, a frontierelor are loc după trei luni de interdicţie, se precizează în știre, la fel Ucraina permite din nou cursele aeriene internaţionale. Statisticile, însă, sunt din nou în creştere, mai precizează publicația, după relaxarea anumitor interdicţii. Numărul total de cazuri a ajuns la aproximativ 30.000, din care aproape 900 au fost urmate de decese. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi-a suspendat vineri deplasările oficiale şi îşi limitează contactele cu alte persoane, după ce soţia sa a fost depistată ca purtătoare a coronavirusului.

Episcopul Marchel, unul dintre promotorii teoriilor conspiraţiei despre vaccinuri, s-a infectat cu COVID-19, scrie adevărul.md.
Publicația precizează că știrea a fost confirmată pentru redacţia NordNews.md de surse avizate din sistemul medical din Bălţi. Contactat telefonic, episcopul a negat că este contaminat cu noul coronavirus. Într-un ton imperativ, Marchel a interzis redacţiei nordnews.md să publice această informaţie. Episcopul de Bălţi şi Făleşti, Marchel, cel care în campania prezidenţială din 2016 l-a sprijinit deschis pe Igor Dodon, s-a adresat cu un mesaj către preoţime şi enoriaşi în care a promovat teorii ale conspiraţiei, întâlnite pe site-urile de fake news. El susţine că noul coronavirus „a fost născocit” de om şi îndeamnă oamenii să nu accepte vaccinul împotriva COVID-19, pentru că acesta este „punctul final al globaliştilor satanişti”.
În timp ce numărul de infectări cu Covid-19 crește, Dodon trimite 75 de militari să defileze la Moscova, scrie deschide.md.

Aeronava cu care au zburat militarii a fost pusă la dispoziția lui Dodon de Moscova și este un IL-76 de tip cargo, se mai arată în știre. La evenimentul de petrecere a militarilor a participat și cumătrul lui Dodon, ex-ministru al Apărării Victor Gaiciuc, care la moment deține funcția de consilier prezidențial pe probleme de apărare și securitate națională, dar în același timp este și secretarul Consiliului Suprem de Securitate al Republicii Moldova, se mai arată în informația, care continua prin a preciza numărul de îmbolnăviri de coronavirus înregistrate până acum în R. Moldova - 11 459.

XS
SM
MD
LG