Partidul Popular European le-a sugerat, prin vocea liderului său, Donald Tusk, celor două aliate ale sale de la Chișinău, PAS și Platforma DA, să lase la o parte disputele pe tema momentului oportun pentru demitere guvernului și să se concentreze pe prezidențiale și alegeri parlamentare anticipate.
La rândul lui, ambasadorul american de la Chișinău, Dereck Hogan, a avut joi un mesaj de transmis R. Moldova, într-un moment pe care îl definește într-un comunicat drept „de răscruce” și cu „provocări fără precedent"
Urmare a unei întâlniri virtuale, miercuri seara, cu Andrei Năstase și Maia Sandu – ambii politicieni moldoveni din fruntea unor partide din familia popular europenilor - Donald Tusk, președintele PPE, le-a sugerat celor doi într-un mesaj pe Twitter să lase la o parte disputele pe tema demiterii guvernului și să se concentreze pe anticipate și prezidențiale.
Relația celor două partide s-a tensionat încă înainte de destrămarea majorității din legislativ, iar motivul constă în viziunile diferite asupra ce ar trebui să urmeze. Formațiunea lui Năstase insistă pe demiterea imediată a guvernului și încercarea înlocuirii lui cu un propriu guvern, în timp ce PAS, ferm convins că nu există soluții favorabile de aliere în parlament pentru o astfel de evoluție, optează pentru anticipate. Într-o apariție televizată de miercuri seară, Maia Sandu lăsase de înțeles că în timpul discuțiilor ce au anticipat mesajul lui Tusk, contradicțiile între ea și Năstase nu au fost depășite.
Argumentul lui Tusk, însă, e că actualul Parlament de la Chișinău e „nefuncțional”, iar cea mai bună soluție ar fi „să se revină la cetățeni, pentru a-i lăsa pe ei să decidă”. „Moldova are nevoie de o majoritate pro-reformistă și pro-europeană solidă, care să fie reprezentativă pentru popor,” le mai spune Tusk celor două partide moldovene.
La rândul lui, ambasadorul american de la Chișinău, Dereck Hogan, a avut azi un mesaj de transmis R. Moldova, într-un moment pe care l-a definit drept “de răscruce” și “cu provocări fără precedent”. “Chiar și în lupta cu această pandemie, trebuie să fim atenți și la sănătatea democrației”, spune ambasadorul american în acest mesaj. „Liderii Republicii Moldova trebuie să își dubleze eforturile pentru a combate corupția și a asigura o justiție imparțială”, a continuat el, iar o reforma reală a justiției necesită “o viziune pe termen lung, o consultare extinsă și continuă cu societatea civilă și partidele politice și un angajament constant de consolidare a statului de drept”.
Într-un mesaj pe Facebook, președintele Igor Dodon a scris azi, urmare a pierderii de către alianța PSRM-PD a majorității parlamentare, că criza politică mai poate fi evitată, prin cooptarea PAS și DA la actuala formulă guvernamentală.