Linkuri accesibilitate

In memoriam Andrei Burac (17 august 1938 - 30 iunie 2020)


Dramaturgul, poetul și prozatorul Andrei Burac

Marți, 30 iunie, la vârsta de 81 de ani, a murit dramaturgul, poetul şi prozatorul Andrei Burac.

A fost unul dintre dramaturgii moldoveni cei mai cunoscuţi în perioada sovietică, dar şi în anii de după proclamarea independenţei Republicii Moldova, fiind menționat, în 2000, cu Premiul UNESCO pentru Dramaturgie (pentru propagarea ideilor binelui și a culturii în lume).

Foarte popular în tot spaţiul sovietic a fost filmul Fii fericită, Iulia! (1984), realizat de regizorul Iacob Burghiu după un text de Andrei Burac. Trebuie de spus că în anii ’90 Andrei Burac a fost cel care a înfiinţat PEN Clubul din Republica Moldova, filială a Organizaţiei Mondiale a Scriitorilor din toată lumea.

Este autorul cîtorva volume de proză. De obicei, personajele lui Andrei Burac preferă singurătatea, nu companiile zgomotoase, şi sunt „măcinate" de o nelinişte difuză - „urma" neîmplinirilor / eşecurilor din trecut. Dimensiunea sociopolitică nu-l prea preocupă pe autor, deoarece are convingerea că adevăratele drame şi bucurii se consumă în cotidian.

În lumea literară din Republica Moldova, Andrei Burac a fost un personaj cu o voce distinctă, care deseori evita înregimentările şi atitudinile colective.

XS
SM
MD
LG