Opoziția cere formarea a două comisii parlamentare pentru anchetarea pierderii, de către fisc, a unor taxe în valoare de 350 de milioane de euro în sectorul jocurilor de noroc și achiziționării de către o bancă de stat a unui pachet de acțiuni al băncii private FIB
Opoziția va depune miercuri cea de a cincea moțiune de cenzură împotrivă celui de al treilea guvern Borisov. Ca și prima, depusă în urmă cu trei ani și jumătate, și aceasta are la baza corupția la nivel înalt. Președinta partidului Kornelia Ninova a cerut organizarea unui protest național în fața parlamentului în ziua în care vor avea loc
dezbaterile.
Situația guvernului slăbește sub presiunea protestelor ce au loc zilnic la Sofia și celelalte orașe mari sub lozincă lansata de președintele Radev – „Mutrele afară”. În bulgară mutre sunt numiți membrii grupurilor mafiote care fac extorcări, folosind violența și amenințări. Este un model cunoscut din câteva foste republici sovietice.
Borisov a refuzat să demisioneze, declarând că „președintele și opoziția vor sparge țara”. Viceprim-ministrul și copreședinte al coaliției „Patrioții uniți” Krasimir Karakacianov a adoptat o poziție nuanțată acceptând în principiu tratative. Naționaliștii însă nu doresc alegeri anticipate.
MDL – partidul etnicilor turci și al musulmanilor, considerat partener neoficial la guvernare al centriștilor, a adresat pentru prima dată critici lui Borisov, acuzându-l indirect că încearcă să îndrepte nemulțumirea protestatarilor spre relațiile interetnice.
De partea premierului în parlament se află mica formațiune Volia al omului de afaceri Mareșki. Ca și naționaliștii ea nu prea are șanse de trece a doua oară pragul parlamentar de 4%.
Situația se complică de luptele în conducerea PSB în care opoziția de partid încearcă detronarea președintei Ninova. Opoziția a convocat Consiliul național cerând dezbateri pe marginea motivelor ce stau la baza moțiunii. Ninova și-a acuzat oponenții conduși de vicepreședintele partidului Kiril Dobrev și de președintele PSE Serghei Stanișev, că urmăresc de fapt coalizarea cu Borisov.
Dreapta bulgară a cerut dizolvarea parlamentului și demisia Ministrului de Interne Marinov. Altă cerere este legată de participarea emigranților la următoarele alegeri prin vot electronic de la distanță sau prin corespondență.