Linkuri accesibilitate

Ce se ascunde în spatele perchezițiilor legate de Metalferos?


Procurori, ofițeri de securitate și de interne au efectuat luni peste 30 de percheziții la Inspectoratul Național de Investigații al Ministerului de Interne, precum și la firme-căpușe din jurul companiei Metalferos.

Au fost reținute 16 persoane, printre care patru polițiști, anunță Procuratura Generală. Întreprinderea Metalferos, la care statul are 78% din acțiuni, a deținut până nu demult monopolul pe piața metalelor uzate.

Ce se ascunde în spatele perchezițiilor legate de Metalferos?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:18 0:00
Link direct

De-a lungul anilor activitatea acestei companii a trezit numeroase dezbateri aprinse. În primul rând, pentru că de circa 20 de ani fiarele vechi colectate erau transportate la Uzina metalurgică de la Râbnița, de peste Nistru. Apoi, pentru că genera profituri mari nedeclarate, potrivit mai multor critici, care ar fi mers în buzunarele celor apropiați puterii, inclusiv pentru finanțarea de campanii electorale. În această perioada statul organizează o rundă de privatizare în care figurează și Metalferos, evaluată de circa un miliard de lei.

Dosarul în cadrul căruia s-au desfășurat perchezițiile vizează „fraudarea” în ultimii ani a companiei Metalferos prin intermediul mai multor firme intermediare, se spune în comunicatul de presă al Procuraturii. Iar polițiștii reținuți ar fi asigurat „protecția”, afirmă omul de afaceri Valentin Eșanu, președintele Asociației Patronale a Metalelor, cel care figurează în calitate de martor și a depus un denunț anul trecut.

Valentin Eșanu
Valentin Eșanu

Eșanu a fost întemnițat timp de doi ani într-un dosar catalogat politic și eliberat din detenție după ce democrații s-au văzut siliți să se retragă de la putere, în iulie 2019. El spune că toate necazurile lui au început după ce a cerut demonopolizarea pieței metalelor uzate. În urma unor înțelegeri dintre oligarhii Vladimir Plahotniuc și Victor Gușan din regiunea separatistă, ani de-a rândul, încă de pe vremea când Vladimir Voronin deținea ferâile puterii, tot metalul uzat colectat în R. Moldova era cumpărat de Metalferos. Monopolul formal și informal îi permitea să dicteze prețurile de pe piață. Toate stocurile colectate erau revândute apoi uzinei metalurgice de la Râbnița, în condiții netransparente, susțin persoane avizate din domeniu, care atrag atenția că uzina cu pricina beneficiază de un „tarif special” la gazele rusești.

Recent Valentin Eșanu a reușit să exporte un prim vapor de fier vechi în Turcia, prin portul de la Dunăre Giurgiulești, iar mâine va încărca un al doilea vas. Astfel monopolul Metalferos a fost spart, dar compania continuă să dețină poziție dominantă pe piață. Majoritatea agenților economici din domeniu nu își declarau oficial veniturile, afirmă Valentin Eșanu, dar ar fi contribuit prin filiera de contabilitate paralelă la colectarea de fonduri obscure din care s-ar fi alimentat, între altele, și Partidul Democrat, după cum au declarat unii parlamentari PD. Abia acum mulți agenți economici trec printr-o procedură de oficializare a afacerilor, mai susține omul de afaceri.

Ei filau și jurnaliști, și opoziție, și lideri politici

Valentin Eșanu nu crede că acțiunile oamenilor legii ar avea legătură cu concursul de privatizare, el consideră că mai degrabă s-a produs o pură coincidență. „Persoanele date sunt foarte, foarte implicate în tot ce era legat de Plahotniuc și dosare la comandă făcute oamenilor de afaceri. Ei filau și jurnaliști, și opoziție, și lideri politici, tot laolaltă. Erau dotați cu tot necesarul. Împreună cu așa-numita pază de la Metalferos, neoficială. Dar e legat acum sau nu, pur și simplu e o coincidență, eu cred, deoarece se lucra încă de jumătate de an eu știu precis, din surse sigure din forțe, că se lucrau asupra persoanelor date. Și acum îi țin în presiune pe agenții economici ca nu cumva să ne dea nouă metal. Pot să vă fac o excursie la mine la punctele de colectare să vedeți cum vin noapte agenții economici și aduc metal. Zic: «Vă rog frumos să nu știe nimeni, vă rog frumos!»”.

În ajunul acestor percheziții, Ion Drăniceru, președintele Asociației de reciclare și colectare a metalelor feroase și neferoase, o organizație recent creată ce ar fi apropiată societății Metalferos, susținea că se încearcă preluarea afacerii de colectare de metale de către anumite forțe politice și prezicea „acțiuni de intimidare” la adresa unor jucători de pe piață. „Niciun dosar nu a fost dus la sfârșit. Cei din organele de stat fac impresia că caută ceva și nu pot găsi”, declara Drăniceru. Procuratura a respins aceste învinuiri, calificându-le ca „tentativă de a distorsiona ancheta, împiedicării aflării adevărului și amestec în înfăptuirea urmăririi penale”.

În timp ce autoritățile afirmau atunci când au scos pachetul majoritar la privatizare că statul nu trebuie să se ocupe cu colectarea fierului vechi, unii experți sunt de părere că astăzi nu au fost create toate premisele ca întreprinderea să fie înstrăinată în condiții echitabile. Ei afirmă că schema de achiziție a metalelor uzate încă funcționează prin intermediul numeroaselor presiuni făcute asupra oamenilor de afaceri de către cei care se află la putere. De asemenea, exportul nu a fost liberalizat pe deplin. Iar în atare condiții semi-monopolul poate ajunge pe mâinile unor operatori privați aleși pe sprânceană care vor prelua instrumentele perfectate până acum.

Previous Next

XS
SM
MD
LG