Linkuri accesibilitate

HoReCa și turismul caută căi să se salveze din criza economică


La mânăstirea Hâncu
La mânăstirea Hâncu

Datele unui recent sondaj realizat de Camera Americană de Comerţ în Moldova arată că industria turismului şi cea HoReCa (hoteluri, restaurante, cafenele) sunt printre cele mai afectate de pandemie.

În perioada de urgență cele două industrii au înregistrat o diminuare a veniturilor de peste 50 la sută. Chiar dacă multe restricții sanitare au fost ridicate, 2/3 dintre companiile din sectoarele turism şi HoReCa estimează o micșorare continuă a veniturilor şi în perioada imediat următoare.

HoReCa și turismul caută căi să se salveze din criza economică
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:00 0:00
Link direct

Rigorile sanitare impuse de Comisia Extraordinară pentru Sănătate Publică, diminuarea cererii de produse şi servicii pe piaţa internă şi îngrădirea circulaţiei pe plan internaţional sunt principalii factori care afectează activitatea companiilor din sectoarele turism şi HoReCa (hoteluri, restaurante, cafenele), arată datele celui mai recent sondaj realizat de Camera Americană de Comerţ în Moldova.

Confruntate cu o diminuare continuă a veniturilor, companiile din cele două sectoare, au întreprins diverse măsuri pentru a atenua impactul economic al pandemiei, de la amânarea investiţiilor curente şi reducerea costurilor administrative, până la diminuarea cheltuielilor pentru personal. Şansele de revigorare a turismului şi a businessului hotelier sunt deocamdată incerte. Reprezentanții companiilor din cele două industrii consideră că pentru depăşirea crizei economice statul ar trebui, între altele, să ofere vacanță de la plata taxelor şi impozitelor, să aplice moratoriu la plata creditelor şi să revizuiască condiţiile de activitate impuse de Comisia Extraordinară de Sănătate Publică.

Experţii Proiectului de competitivitate finanțat de către Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională care sprijină dezvoltarea industriei turismului pe tot lanţul său valoric, de la operatori de turism şi pensiuni, până la vinării, estimează că pe timp de pandemie vânzările în turism au scăzut cu până la 85 la sută.

Pentru noi ca turismul rural este important să securizăm investițiile în pensiuni şi vinării

Directoarea proiectului, Doina Nistor, spunea la o recentă dezbatere despre provocările din industria turismului că donatorii externi sunt interesați să sprijine această ramură afectată grav de pandemie: „Pentru noi ca turismul rural este important să securizăm investițiile în pensiuni şi vinării, să nu avem falimente la nivel de tur operatori, de pensiuni rurale. Donatorii noştri ne-au contactat chiar în primele zile după Covid şi foarte simplu ne-au spus că nu vor ca pensiuni ca Vila Roz din Orheiul Vechi să dea faliment. Ele sunt foarte importante pentru ecosistemul de turism şi ele sunt motivul din care donatorii susţin industria turismului. Pentru că ne dorim o bunăstare a comunităților rurale în final.”

Doina Nistor
Doina Nistor

Doina Nistor precizează că pe lângă serviciile de consultanţă, companiile din industria turismului pot beneficia de granturi pentru a-şi dezvolta afacerile: „Nu trebuie să subestimăm şi marketingul, promovarea. Chiar şi în perioada Covid, dacă am promovat pensiunile şi vinăriile, ele au putut să-şi restabilească 25,30,45 la sută din vânzări. Acele agropensiuni care s-au redeschis, sunt 6 la număr, în perioada de Covid, au rezervări multe, există interes din partea turiștilor, doar că trebuie să o facem atent, cu respectarea regulilor sanitare şi de siguranță.”

Pentru a încuraja turismul local, adică călătoriile moldovenilor în interiorul țării, în contextul restricțiilor de călătorii menţinute de multe state, Agenţia de Investiţii a lansat în urmă cu câteva luni campania „Ne-am pornit”. Directoarea Agenţiei Rodica Verbeniuc spune că rezultatele campaniei deja se resimt: „Unul din răspunsurile campaniei este foarte clar – agropensiunile şi infrastructurile de cazare pe care le are R. Moldova la moment nu mai fac faţă solicitărilor. Totul este rezervat până la final de octombrie ceea ce ne demonstrează că într-adevăr cetăţenii R. Moldova au răspuns apelului prin acţiuni concrete şi îşi doresc să fie parte din această campanie.”

Întrucât R. Moldova impune în continuare regimul de carantină pentru străinii care vin în ţară, mai dificilă e situaţia hotelurilor care mizau pe vizita turiștilor străini. Datele Biroului Naţional de Statistică arată că în primele şase luni ale anului numărul turiștilor cazaţi atât străini, cât şi locali a scăzut cu aproape 74 la sută faţă de aceeași perioadă a anului trecut. În pensiunile turistice numărul de turişti cazaţi s-a înjumătățit, iar în hoteluri şi moteluri scăderea este mai pronunțată depășind cota de 70 la sută. Experții susțin că în contextul pandemiei ratingul țării ca destinație sigură va fi unul din criteriile de bază pentru relansarea turismului.

Previous Next

XS
SM
MD
LG