Linkuri accesibilitate

Steve Bannon, acuzat că a fraudat un milion de dolari destinați construirii zidului de la granița cu Mexicul


Fostul strateg al Casei Albe, Steve Bannon. 16 ianuarie 2018
Fostul strateg al Casei Albe, Steve Bannon. 16 ianuarie 2018

Fostul strateg al Casei Albe, la începutul administrației Trump, a fost pus sub acuzare de către Procuratura din New York, pentru fraudă.

Steve Bannon, fost consilier de campanie și la Casa Alba al președintelui Trump, a fost arestat și pus sub acuzare, împreună cu alte trei persoane, pentru fraudarea a sute de mii de contribuabili, la un fond de sprijin pentru proiectul lui Donald Trump de a construi un zid despărțitor la frontiera cu Mexicul. În actul de acuzare se arată că Bannon, împreună cu un alt organizator al campaniei respective, Brian Kolfage au susținut mincinos că nu vor primi vreo compensație materială pentru participarea lor la campania „Noi Construim un Zid”. Procurorii arată că Bannon a primit peste un milion de dolari, prin intermediul unei organizații non-profit pe care o controla, trimițîndu-i lui Kolfage sute de mii de dolari și reținînd restul pentru sine și alți doi co-conspiratori.

Campania a adunat circa 25 de milioane de dolari. Procurorii mai spun că Bannon și Kolfage, împreună cu alte două persoane, au virat fondurile colectate unei terțe organizații non-profit și unei companii în străinătate și au creat note de plată false pentru a ascunde că banii ajungeau la ei. Toți patru au fost arestați sub acuzația de conspirație în vederea fraudării și spălare de bani.

Ministrul justiției, William Barr a fost informat înainte de arestări. Bannon, în vîrstă de 66 de ani, a făcut parte din conducerea campaniei lui Trump, după care a fost strateg al Casei Albe, rămînînd acolo pînă în vara lui 2017 cînd relațiile sale cu președintele s-au înrăutățit.

Întrebat în legătură cu arestarea lui Bannon, Trump a spus: „Îmi pare rău, adăugînd, nu am avut de-a face cu el de mult”. Președintele a spus că nu a fost de acord cu această colectare de fonduri particulare.

Fostul secretar de stat din Kansas, Kris Kobach spusese însă că a discutat despre finanțarea privată cu președintele și că acesta și-ar fi dat consimțămîntul...

Purtătoarea de cuvînt a Casei Albe a declarat că președintele și-a dorit construirea zidului din fonduri publice, proiectul fiind prea complex pentru a fi pus în aplicare de sectorul privat. Fostul secretar de stat din Kansas, Kris Kobach spusese însă că a discutat despre finanțarea privată cu președintele și că acesta și-ar fi dat consimțămîntul.

Bannon și-a petrecut vara pe un vas de croazieră, unde a și fost arestat, dar a rămas neoficial în contact cu campania lui Trump. Kolfage este un veteran al războiului din Irak, unde și-a pierdut ambele picioare și o mina, fiind în comă timp de trei săptămîni. Ulterior el a lucrat ca civil în aviația militară și a înființat o fabrică de cafea. Kolfage a creat campania de finanțare a zidului, preluată ulterior operațional de Bannon și alte două persoane care au creat organizația non-profit intermediară.

În ciuda mesajelor în care spuneau că sînt voluntari și care i-au ajutat să adune fonduri, procurorii susțin că Kolfage și-a însușit peste 350.000 de dolari cu care și-a renovat casa, a cumpărat o ambarcațiune, o mașină și alte cheltuieli personale. Bannon și ceilalți au primit de asemenea sute de mii de dolari, în folos personal.

XS
SM
MD
LG