Linkuri accesibilitate

Astăzi, în Moldova și în lume


O selecție din agenda evenimentelor interne și externe.

Republica Moldova marchează luni, 31 august, ziua națională „Limba noastră cea română”, ocazie pentru Academia de Științe a Moldovei să organizeze o ședința festivă online, din cauza pandemiei de coronavirus. Va urma deschiderea Congresul Mondial al Eminescologilor, ediţia a IX-a, cu tema: „Eminescu universal”.

Lidera PAS, Maia Sandu a anunțat că partidul va cere poliției să-l amendeze pe premierul Ion Chicu iar Procuraturii Generale să deschidă o anchetă penală după ce pe rețelele sociale a apărut informația că premierul ar fi organizat vineri, pentru fiul său, o nuntă cu peste o sută de persoane

Școlile și grădinițele se redeschid de pe 1 septembrie în condiții extrem de complicate din cauza pandemiei de coronavirus. Școlile au avut de ales între 7 scenarii de funcționare, se pare că majoritatea au optat pentru învățământul clasic, cu prezență fizică.

Din actualitatea internațională:

În România, Parlamentul dezbate și votează moțiunea de cenzură împotriva guvernului liberal, înaintată de opoziția social-democrată. Moțiunea de cenzură trebuie să adune 233 de voturi pentru ca Guvernul să fie demis iar pe hârtie, cel puțin, inițiativa social-democraților are numărul necesar de voturi. Fie și la limită.

Mai multe: romania.europalibera.org

Ucraina a închis de sâmbătă, 29 august, granițele pentru cetățenii străini și apatrizi, cu unele excepții. Cei care vor putea să intre în continuare în țară vor trebui să aibă o asigurare medicală care să acopere costurile unui eventual tratament pentru COVID-19.

Ungaria îşi va închide frontierele pentru străini de la 1 septembrie pentru a limita creşterea numărului infectărilor cu noul coronavirus, iar ungurii care se întorc în ţară din străinătate vor trebui să intre în carantină.

După Rusia și China, Statele Unite ar putea fi următoarea țară care ar putea aproba un vaccin anti-Covid fără ca acesta să fie trecut de faza a treia de teste clinice, care implică testarea pe mii de voluntari.

În Ucraina are loc congresul partidului președintelui Volodimir Zelenski, în pregătirea alegerilor locale.

O delegație oficială israeliană pleacă în Emiratele Unite Arabe după acordul istoric de normalizare a relațiilor.

La New York, Steve Bannon, fostul ideolog șef al campaniei electorala a lui Donald Trump în 2016 și pentru scurt timp, consilier prezidențial, are prima audiere la tribunal, într-un proces în care este acuzat de deturnare de fonduri,

...și se împlinesc cinci ani de când, confruntată cu imensa criza a sutelor de mii de migranți, dintre care unii porniseră pe jos de la Budapesta spre granița Germaniei, cancelara Germaniei Angela Merkel a decis să deschidă frontierele, proclamând „O să reușim”/ „Îi dam de capăt” ("Wir schaffen das").

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG