Administratia Trump nu mai vrea sa trimita oficialitati la Congres pentru a-i informa pe membrii acestuia in legatura cu securitatea procesului electoral american, preferind sa trimita rapoarte scrise. Democratii se pling ca este o incercare de a ascunde adevarul, in legatura cu imixtiunile externe si ameninta ca vor soma autoritatile respective sa se prezinte.
John Ratcliffe, directorul de Securitate Interna al administratiei Trump, a explicat gestul argumentind ca membrii in Congres ar fi scurs informatii secrete catre presa, dupa o audiere la 3 iulie, pentru cistig politic. Ratcliffe i-a acuzat pe deputatii respectivi ca ar fi comunicat informatiile pentru a crea impresia ca Rusia reprezinta un mai mare pericol decit China, in legatura cu apropiatele alegeri.
Sa reamintim ca in declaratii ale oficialitatilor americane din acea perioada, trei tari fusesera mentionate in legatura cu eforturi de a se amesteca in scrutin: Rusia – de partea lui Trump, si China si Iran – de partea lui Biden. Critici ai administratiei au spus, in acel context, ca cele trei au fost puse intr-o pozitie egala, desi eforturile rusilor sint mult mai pronuntate – pentru a arata ca, intr-un fel, cele doua incercari s-ar neutraliza, nu pentru ca asa ar sta lucrurile in realitate.
Ratcliffe este fost membru in Congres si l-a aparat pe Trump, in timpul investigatiei cu privire la amestecul Rusiei in alegerile din 2016.
Democratii, prin vocea deputatului Adam Schiff, sustin ca intr-un raport scris pot fi incluse tot felul de informatii, ori audierile au ca rol ca acestea sa fie discutate sau contestate, pentru a fi verificate. Din aceasta perspectiva, anularea audierilor echivaleaza – in viziunea lui Schiff – cu ascunderea adevarului.
Senatorul republican Ron Johnson, care conduce Comisia pentru Securitate Interna, crede ca democratii exagereaza semnificatiile si consecintele refuzului administratiei de a participa la audieri. O investigatie bipartizana a Comisiei sale a stabilit ca Rusia s-a amestecat in alegerile americane din 2016.