Linkuri accesibilitate

Igor Boțan: „Dl Lukașenka este într-o situație dificilă și face totul ca să-i placă lui Putin”


Aleksandr Lukașenka și Vladimir Putin (imagine: arhivă)
Aleksandr Lukașenka și Vladimir Putin (imagine: arhivă)

Un punct de vedere săptămânal, în dialog la Europa Liberă.

Despre otrăvirea opozantului rus Alexei Navalnîi, protestele din Belarus și reacția „timidă” a autorităților de la Chișinău, Vasile Botnaru discută cu directorul executiv al Asociației pentru Democrație Participativă (ADEPT), Igor Boțan.

Europa Liberă: Un cercetător al post-adevărului, Hector MacDonald, a scos o carte mai demult, acum a apărut și în limba rusă, și în limba română, se numește „Adevărul”. După ce am citit-o, parcă n-aș fi la fel de categoric ca înainte, de asta o să încerc să fiu scepticul de serviciu și vă întreb în felul următor: cui i-ați da dreptate în polemica presupusei otrăviri a lui Alexei Navalnîi? Purtătorul de cuvânt al Kremlinului spune că nu-i adevărat, doctorii de la Omsk au spus că nu au găsit niciun semn de Noviciok, pe când, iată, confirmarea de la autoritățile germane că Alexei Navalnîi a fost otrăvit. Pe cine îl credeți?

Igor Boțan: „Eu nu pot să răspund direct la această întrebare, dar eu cred în investigația experților germani, că este vorba despre otrăvirea dlui Navalnîi cu un agent toxic.”

Europa Liberă: Dar de ce-i credeți pe ei și nu-i credeți pe doctorii de la Omsk?

Igor Boțan: „Pentru că este vorba despre un șir de otrăviri misterioase cu agenți care sunt supra-sofisticați, dacă putem spune așa, și care pot fi produși doar în laboratoare foarte bine dotate și de experți care au cunoștințe fundamentale. Este exclus ca astfel de agenți, cum a fost, de exemplu, în cazul lui Litvinenko sau în cazul lui Skripal, sau acum în cazul lui Navalnîi, anterior au fost lucruri similare cu Iuri Șcekocikin, deputat în Duma de Stat, cu Politkovskaia, mai recent cu Verzilov. Deci e un șir de otrăviri foarte suspecte și suspiciunile pornesc de la faptul că astfel de substanțe neurotoxice sofisticate pot avea doar statele care s-au ocupat cu dezvoltarea armelor chimice.”

Igor Boțan
Igor Boțan

Europa Liberă: Serviciile secrete de la Minsk au pus la dispoziția publicului, via președintele Lukașenka, o interceptare din care ar rezulta că e o acțiune de compromitere a Kremlinului.

Igor Boțan: „Dl Lukașenka este într-o situație dificilă și face totul ca să-i placă lui Putin. Acum o lună de zile, acuza Rusia că a invadat Belarusul cu agenți pentru a-i smulge puterea din mâini și iată acum se pomenește într-o nouă ipostază de apărător al Rusiei și de factor extrem de util pentru Federația Rusă. Râde lumea de aceste interceptări, chipurile, ale serviciilor speciale belaruse și toată lumea se întreabă: dar de când Berlinul raportează Varșoviei despre situația care nu privește în mod direct Polonia? Sunt lucruri aberante și atitudinea este respectivă. Experții s-au referit și la faptul că propaganda rusească evită să vorbească despre aceste interceptări. Deci este un act de amatorism al dlui Lukașenka, care depinde de Putin și vrea să-i facă servicii, dar mai degrabă dăunează și lui Putin, și lui Lukașenka. Există câteva ipoteze. Prima ipoteză este că serviciile secrete rusești îi lichidează pe oponenții politici ai Kremlinului. Și a doua ipoteză este că Putin a scăpat de sub control o parte din militarii ruși care aveau sub control producerea acestor neurotoxine și astfel au loc un fel de reglări de conturi între Kremlin și oponenții dlui Putin. Noi nu putem ști.”

Europa Liberă: Fosta ministră a externelor din autoproclamata republică nistreană, dna Ștanski, printre primele, în mod ironic, lansase întrebarea: dacă ar fi vrut, într-adevăr, să-l lichideze pe Navalnîi, oare sunt atât de ageamii kaghebiștii ruși, încât să nu ducă la capăt această sarcină?

Râde lumea de aceste interceptări, chipurile, ale serviciilor speciale belaruse...

Igor Boțan: „Probabil că putem gândi și astfel, dar șirul de otrăviri care au avut loc în Europa și în Federația Rusă arată că acest mecanism de înlăturare a persoanelor incomode a fost pus pe bandă rulantă. Noi ne amintim despre cazul lui Nemțov. Uciderea unui oponent politic a avut loc cu metode obișnuite, dar, după cazul lui Nemțov, Federația Rusă s-a văzut nevoită să deschidă un dosar penal, iar consecințele le cunoaștem cu toții. Dacă cu Navalnîi s-ar proceda la fel, atunci s-ar fi putut întâmpla ca în unele capitale europene și americane adresele ambasadelor Federației Ruse să se schimbe și să poarte numele celor uciși cu metode tradiționale. În general, activitatea dlui Navalnîi este una extrem de deranjantă pentru Federația Rusă, pentru că pune în evidență faptul că regimul din Federația Rusă este unul foarte corupt. Pornind de la toate evenimentele care au loc în Federația Rusă, scoaterea din circuit a dlui Navalnîi în ajunul alegerilor locale în Federația Rusă s-ar putea să fi părut o soluție acceptabilă pentru anumite cercuri din Federația Rusă. Nu putem exclude o astfel de interpretare. Problema a ajuns atât de presantă, încât Uniunea Europeană, NATO au exprimat îngrijorări în privința capacității Federației Ruse sau a relei intenții a acestei țări de a respecta tratatele internaționale privind interzicerea producerii și utilizării armelor chimice. Deci, lucrurile sunt foarte serioase și aici în situația care s-a creat sigur că vom asista la niște evoluții extrem de periculoase pentru securitatea internațională, iar relațiile Federației Ruse cu Uniunea Europeană, cu lumea civilizată vor intra cred că pe mult timp într-un con de umbră, iar noi aici, în Republica Moldova, trebuie să facem concluzii, sunt la suprafață, Republica Moldova trebuie să se apropie cu pași giganți de Uniunea Europeană și trebuie să se îndepărteze de spațiul în care se întâmplă astfel de lucruri cu opoziția politică, iar puterea legală produce arme chimice încă, în pofida tratatelor la care este parte și nu controlează utilizarea lor. Este o mare problemă, iar dacă acest lucru va fi dificil de demonstrat, dacă aceste atentate se fac cu cunoașterea sau la comanda puterii politice din Federația Rusă, atunci situația este și mai gravă.”

Europa Liberă: Președintele moldovean, când a fost întrebat despre acest incident, a dat dovadă de prudență, s-a ascuns după imposibilitatea de a comenta politica internă sau incidentul din Rusia. Cum interpretați această „prudență” a lui Igor Dodon?

Igor Boțan: „Dl Dodon este dependent de dl Putin. Dl Dodon a devenit un politician, hai să spunem așa, independent de Partidul Comuniștilor, care l-a adus în topul vieții politice, datorită lui Vladimir Putin. Ne amintim cu toții anul 2014, când principala unealtă electorală a dlui Dodon a fost fotografia alături de dl Putin; ne amintim cu toții prima vizită în calitate de șef al statului în ianuarie 2017 în care dl Dodon i-a spus dlui Putin ce are de gând să facă pentru ca să placă Rusiei. Aici nu există niciun fel de dubii că dl Dodon este într-un fel ostatic al unei astfel de situații și ar prefera să vorbească în favoarea dlui Putin, dar dacă nu poate s-o facă, cel puțin, chipurile, ia o distanță în această polemică și preferă să nu se pronunțe public. Nu încape îndoială că dl Dodon nu este independent în exprimarea atitudinilor față de conflictele în care Federația Rusă a intrat de mult, de exemplu, Crimeea, Donbasul, iată acum otrăvirea oponenților din Federația Rusă. Nu putem aștepta de la dl Dodon o atitudine obiectivă.”

Dl Dodon este dependent de dl Putin...

Europa Liberă: Eu am adus vorba despre președintele în exercițiu, pentru că dânsul s-ar putea pomeni în situația să facă o alegere mai tranșantă. Atunci când împotriva Belarusului sau a Federației Ruse se vor aplica sancțiuni și mai dure din partea europenilor, el va fi în situația să aleagă, Kremlinul va replica și el va fi strâns la colț să reacționeze adecvat. Ce va alege să facă?

Igor Boțan: „Sunt convins că dl Dodon va lua partea Rusiei și acest lucru se vede cu ochiul neînarmat. Chiar recent la ultima apariție a d-sale în emisiunea „Președintele răspunde” am văzut, și nu este pentru prima dată când dl Dodon, președintele Republicii Moldova, justifică embargoul introdus de Federația Rusă împotriva Republicii Moldova și subliniază că el și partidul său au fost împotriva semnării Acordului de Asociere. Deci, Rusia după aceasta a decis să pedepsească Republica Moldova. Și ce vreți de la Rusia? Rusia, practic, ne spune dl Dodon, a procedat așa cum îi convine. Deci, nici în raport cu Republica Moldova aplicarea acestor pedepse împotriva Republicii Moldova, a embargoului, nici astfel de lucruri dl Dodon nu le poate percepe ca o manifestare neprietenoasă a Federației Ruse față de Republica Moldova. Și noi înțelegem acest lucru, pentru că este dependent și cariera politică a d-sale se datorează suportului din partea dlui Putin. Acest lucru l-am văzut. De exemplu, a participat nu o dată la summitul economic de la Sankt Petersburg în care s-a adresat liderilor internaționali, liderilor mondiali să nu aplice sancțiuni față de Federația Rusă.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG