Situația din Bulgaria va fi discutată în Comisia pentru Libertăți Civile și Justiție (LIBE) a Parlamentului European.
La dezbateri va participa Vera Jourova – vicepreședinta Comisiei europene pentru valorile și transparența. Ea coordonează, împreună cu comisarul Justiției Didier Reynders, elaborarea rapoartelor pentru supremația legii în țările membre. Este așteptată participarea premierului Boiko Borisov și procurorului-șef Ivan Gheșev.
Uniunea europeană s-a implicat cu anumită întârziere în procesele ce au loc în ultimele două luni în Bulgaria. Reacția instituțiilor de la Bruxelles a fost precedată de o serie de articole și reportaje critice la adresa guvernului Borisov în Der Spiegel, Die Zeit, The Gardian și alte medii europene de mare audiență.
Protestele antiguvernamentale cu zeci de mii de participanți au fost sprijinite de PSE, de verzii și de social-democrații germani.
Situația din Bulgaria a fost discutată la Comisia Parlamentului european pentru monitorizarea statului de drept. Sofia a fost criticată pentru lipsa de reforme în justiția, problemele în activitatea procuraturii, neclaritățile în proiectul de noua Constituție, situația deplorabilă în domeniul libertății presei.
Elena Ionceva, deputat în Parlamentul european, a declarat că țara se află în ajunul inițierii, ca în cazul Ungariei, a procedurii de sancționare în conformitate cu articolul 7 din Tratatul Uniunii. Prim-ministrul Borisov și procurorul șef Gheșev au fost invitați să participe la ședința Cmisiei de monitorizare statului de drept dar și-au trimis adjuncții. Rămâne de văzut dacă cei doi nu vor boicota și ședința comisiei LIBE. PPE până acum sprijină guvernul Borisov. Dar unul din membrii grupului său a devenit inițiatorul audierii lui Borisov în Parlamentul european pentru care au fost asigurate semnăturile necesare, după cum a anunțat Ionceva.
Președinta grupului socialiștilor și democraților Iratxe Garcia a declarat că cea ce se întâmplă în Bulgaria este îngrijorător. Cetățenii au pierdut încredere în guvernul și în instituții cheie.
Vicepreședinta PE Catarina Barly a calificat drept stire falsă modul în care partidul premierului Borisov și procuratura bulgară prezintă atitudinea unor instituții europene. Guvernul bulgar, a adăugat ea, este chemat să răspundă cererilor îndreptățite ale cetățenilor. PE va urmări cu atenție situația cu democrația, supremația legii și drepturile de bază în Bulgaria.