Linkuri accesibilitate

Cresc presiunile în Congresul american pentru o reacție fermă în cazul Navalnîi


Președintele american Donald Trump și omologul său rus Vladimir Putin.
Președintele american Donald Trump și omologul său rus Vladimir Putin.

Cresc presiunile în Congresul american, unde se cere o reactie ferma la otrăvirea politicianului rus de opoziție, Alexei Navalnîi

Corespondență de la Washington
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:05 0:00
Link direct

Liderii democrați și republicani din Comisia pentru Relații Internaționale a Camerei Reprezentanților, Eliot Engel si Michael McCaul i-au trimis o scrisoare președintelui Trump în care solicită efectuarea unei investigații în legătură cu acuzațiile de otrăvire a liderului opoziției din Rusia, Alexei Navalnîi. Engel și McCaul arată că, în conformitate cu legislația americană, administrația trebuie să stabilească, în termen de 60 de zile, dacă o țară care este acuzată că a folosit arme chimice, violând astfel regulile internaționale. În cazul în care suspiciunile sunt susținute de dovezi, Statele Unite trebuie să impună sancțiuni.

Există un precedent în acest sens. Administrația Trump a sancționat Rusia, în conformitate cu Tratatul pentru controlul armelor chimice și biologice din 1991. după ce s-a stabilit că agenți ai Kremlinul au folosit substanța Noviciok (clasificată armă chimică) pentru a-l elimina pe fostul ofițer de securitate rus, Sergei Skripal, pe teritoriul Marii Britanii.

Într-o conferință de presă, vineri, președintele Trump a spus că nu știe încă ce s-a întâmplat cu Alexei Navalnîi, în ciuda faptului că guvernul german a declarat că împotriva dizidentului rus a fost folosit același agent chimic ca și în cazul lui Skripal. Trump a spus ca dacă alegațiile se dovedesc, va fi “foarte mânios”.

Lideri inernaționali între care premierul britanic Boris Johnson, cancelara germană Angela Merkel și secretarul general NATO, Jens Stoltenberg au condamnat atacul împotriva lui Alexei Navalnîi și au cerut o investigație „amplă și transparentă”.

„Otrăvirea lui Navalnîi este cu-atât mai gravă cu cât agentul chimic Noviciok a fost folosit în martie 2018 în atacul împotriva lui Serghei Skripal” – se arată în scrisoarea lui Engel si McCaul, care continua: „Cei care se fac vinovați de acest atac dezgustator trebuie să plătească. Președintelui Putin și acoliților săi nu li se va permite să violeze legislația internațională fără să fie pedepsiți”.

XS
SM
MD
LG