Câțiva zeci de angajați ai așa-numitului minister al securității de la Tiraspol, înarmați cu pistoale automate, au descins la o petrecere cu muzică electronică organizată de un grup de tineri la o fermă abandonată din regiunea transnistreană.
47 de tinerii au fost încătușați, bătuți și puși cu fața la pământ, după care urcați în camioane și transportați la o secție de miliție din Bender. Acolo au fost intimidați, bătuți, sub pretextul percheziției fetele au fost dezbrăcate în public până la lenjeria intimă, iar apoi toți cei reținuți au fost obligați să semneze procese verbale în alb. În tot acest timp, tinerii nu au avut acces la avocat și nu au putut lua legătura cu rudele.
Tinerii au fost acuzați oficial de încălcarea regimului de carantină. Însă ținta adevărată pare să fie Centrul Apriori, o organizație neguvernamentală foarte vocală de la Tiraspol, care a fost acuzată într-un reportaj de la postul oficial de televiziune din regiune că ar fi organizat petrecerea. Liderii organizației neagă orice implicare și acuză autoritățile de presiuni și încercări de a închide nu doar un ONG incomod, ci și de a reduce la zero toate vocile critice care încă mai există în stânga Nistrului.
Petrecerea a avut loc în noaptea dinspre 12 spre 13 septembrie, reportajul a fost pus pe post însă pe data de 18 și acesta îl acuză direct de organizarea petrecerii pe liderul Centrului Apriori, Evgheni Dunaev, subliniind în același timp că organizația este finanțată din străinătate – acuzație destul de gravă în regiunea separatistă care ar putea implica răspundere penală dacă, după modelul rusesc, organizația nu este înregistrată ca „agent străin”.
Iată declarația unui angajat al MGB-ului transnistrean, care apare în reportaj:
„A fost primită o informație operativă că una din organizațiile neguvernamentale transnistrene finanțate din străinătate organizează un eveniment închis cu participarea tineretului informal, inclusiv a minorilor.”
Avocatul din regiunea transnistreană Stepan Popovski subliniază că reportajul nu amintește despre faptul că cei 47 de tineri au fost reținuți ilegal, au fost bătuți și tratați cu brutalitate.
Au fost forțați să semneze protocoale necompletate
Persoanele din forțele de ordine erau în uniforme militare fără semne distinctive. În timpul „operațiunii speciale” niciunul dintre ei nu s-a prezentat și nu a prezentat vreun motiv al reținerii. Tinerii au fost ticsiți în camionete și transportați la o secție de miliție de la Bender, fără să aibă acces la avocat, iar ulterior au fost forțați să semneze protocoale necompletate.
Corespondentul nostru la Bender, Serghei Ursul, a stat de vorbă cu unul dintre tineri, care a spus că cei reținuți au fost închiși toată noaptea, de la ora 1.00 până la 9.00 dimineața. Prima persoană, o tânără, a fost eliberată la ora 5.30 dimineața.
„Ne-am adunat pe teritoriul fermei abandonate în seara zilei de 12 septembrie pentru a organiza o petrecere. Am ales teritoriul, am pus containere pentru gunoi. Au venit tineri care scriu muzică electronică, au adus echipament, boxe, erau acolo și mulți pictori, designeri, fiecare expunea lucrurile pe care le creează, le inventează. Înainte de asta am avut o zi grea și la un moment dat m-am culcat pe o pătură și am adormit. M-am trezit de la faptul că cineva m-a înșfăcat de păr și m-a pus cu fața în praf. După cum am constatat mai târziu, erau angajații de la SOBRA – detașamentul special de reacție rapidă al miliției. Ei ne jigneau, ne înjurau, ne băteau peste mâini și picioare, ne calcau pe degetele de la mâini. Nimeni nu ne-a explicat nimic, ne-au spus doar să stăm culcați cu fața în jos. Fetele erau percheziționate, erau dezbrăcate până la lenjerie. Apoi ne-au urcat în camioane – acolo unde trebuie să fie câte 3-5 oameni, erau minim 20. Și uite-așa, stând practic unul peste altul, am fost duși la o secție de miliție de la Bender. Nimeni nu s-a gândit că ar trebui respectată distanța socială și părea că în general nu le pasă că suntem oameni vii.
Când am ajuns la secția de miliție, au început interogatoriile și niciun angajat nu purta mască. Erau imediat bătuți și înjurați cei care aveau curajul să ceară ca milițienii să se prezinte și să explice motivul reținerii și al acestui tratament inuman. Prietenii mei au fost amenințați că vor fi aruncați în subsol la ploșnițe și oameni fără adăpost dacă nu vor semna protocoalele. Unul din aceste protocoale era necompletat – adică noi trebuia să semnăm un document în care se poate mai târziu scrie orice. Către dimineață au început să ne dea drumul, unul câte unul, ni s-a spus că trebuie să mergem la centrul epidemiologic și să plătim amenda. Iar peste o săptămână, pe 18 septembrie, a apărut acest reportaj mincinos la postul public de televiziune, unde au fost incluse imagini și înregistrări care nu aveau nicio legătură cu petrecerea noastră”.
A fost mărturia unui tânăr arestat la petrecere, consemnată de corespondentul nostru la Tiraspol.
Într-o reacție la insinuările din reportajul postului public de televiziune, care susținea că organizator al petrecerii a fost Centrul Apriori, directorul acestei organizații, Evgheni Dunaev, a declarat, sâmbătă, într-o postare pe Facebook, dar și într-o declarație publicată pe site-ul organizației, că acțiunea este un act public de agresiune a administrației de la Tiraspol împotriva societății civile din regiune.
„Noi, membrii organizației obștești Centrul informațional și de drept Apriori, se spune în comunicat, declarăm oficial că nu avem nicio legătură cu organizarea petrecerii din 12 septembrie din satul Gâsca. Presa oficială din Transnistria depune eforturi pentru a ne prezenta drept organizatori ai acestui eveniment. Încercarea de a compromite una din cele mai importante organizații transnistrene de apărare a drepturilor omului este un act deschis de agresiune din partea statului împotriva întregii societăți civile transnistrene. Nu mizăm pe corectitudinea justiției transnistrene, dar vom contesta în judecată aceste dezinformări care compromit bunul nostru nume.
Suntem de asemenea de părere că împotriva tinerilor reținuți a fost nemotivat aplicată forța și au fost încălcate un șir de drepturi și libertăți constituționale. Nu au existat motive legale pentru reținerea lor. Din partea noastră, le vom asigura susținere legală”, se mai spune în declarația Centrului Apriori.
Corespondentul nostru la Tiraspol, Serghei Ursul, a stat de vorbă și cu juristul Centrului, avocatul Stepan Popovski. Recent, acesta a devenit cunoscut după ce a organizat un pichet individual în centrul Tiraspolului, cerând eliberarea activistului Ghenadi Ciorba, pe care îl consideră deținut politic, dar și demisia așa-numitului ministru de interne din regiune.
Iată ce i-a spus Stepan Popovski corespondentului nostru:
Stepan Popovski: „În noaptea dinspre 12 spre 13 septembrie tinerii au organizat o petrecere „rave”, adică o petrecere cu dansuri și muzică electronică, este un trend la modă printre tineri, un gen de petrecere care se face într-o locație mai izolată sau în locuri abandonate. La ora unu noaptea acolo au dat buzna cei din trupele OMON, au intervenit foarte brutal, i-au pus pe tineri cu fața la pământ, i-au tratat foarte urât. Apoi au fost percheziționați. Fetele erau percheziționate de față cu toți cei din OMON. Tineri erau în jur de 50 de persoane, iar numărul celor din OMON era mult mai mare. Fetelor li se aruncau glume dezgustătoare de natură să umilească demnitatea umană. Apoi pe toți i-au ticsit în câteva mașini în așa hal că abia dacă puteau să respire, unora chiar li s-a făcut rău din această cauză.
La secția de miliție din Bender li s-au luat toate lucrurile, au fost puși cu toții imediat cu fața la perete, cu mâinile în sus sprijinite de zid și picioarele depărtate - și așa au fost ținuți mult timp. Evident că tinerii nu au putut rezista mult în această poziție, dar s-au făcut excepții doar pentru fete, pe băieți i-au forțat să stea în continuare așa. Nu erau lăsați nici la toaletă. O fată a povestit că a vrut să meargă la toaletă și a fost însoțită de un angajat al miliției, care a stat și s-a uitat cum această își făcea nevoile fiziologice. Tinerii povestesc că în discuția cu ei era folosit doar limbajul necenzurat.
La miliție au fost făcute protocoalele de încălcări administrative – tinerii au fost forțați să recunoască că au încălcat regimul de carantină și au fost impuși să spună că „își regretă benevol vina”. Niciun milițian nu s-a prezentat – nici în timpul reținerii, nici în secție. Miliția era fără semne distinctive, adică nu puteai să-și dai seama nici măcar ce grad are persoana.
Protocoalele erau semnate sub presiune – băieții spun că erau gata atunci să semneze orice, pentru că erau amenințați să vor fi închiși în subsol, în celule cu deținuți. Plus că au fost și niște interogatorii foarte ciudate, două fete au fost duse într-o altă clădire, una a forțelor de pacificare, prin niște coridoare întunecate, în camere separate. Inițial era un interogatoriu dur, apoi s-a trecut la o tonalitate foarte blândă, li se făceau complimente pentru cum arată, li se propunea „prietenie”… Foarte ciudat interogatoriu, aș spune…”
Europa Liberă: Care a fost soarta acestor 47 de tineri mai departe, ce se întâmplă acum?
Stepan Popovski: „Ei au primit cu toții formulare necompletate – cu toții au semnat, doar ca să iasă de acolo. Tinerii care cereau un avocat au încasat-o mai mult – cel puțin unul dintre tineri a fost și a făcut expertiza medico-legală. Eu am ajuns acolo la ora 6.30. Prima persoană care a putut să anunțe ceva despre ce s-a întâmplat a făcut-o abia la ora 5.30 dimineața, când a fost eliberată. Fata m-a sunat imediat pe mine. Când am ajuns la secția de miliție din Bender, nu mi s-a permis să intru să reprezint interesele clienților mei, iar milițienii au încercat să-mi explice legislația despre încălcările administrative.
După ce semnau protocoalele, tinerii erau obligați să-și găsească telefonul, să-l deblocheze, după care telefonul le era luat, evident, fără acceptul lor. Li se citea corespondența, erau accesate pozele, de unii își băteau joc… A fost dezgustător… Ultimul tânăr a ieșit de acolo la ora 9 dimineața.
Protocoale de reținere nu există. Acuzațiile de încălcare a normelor de carantină sunt formulate incorect. Niciuna dintre normele deciziei executivului nr. 209 cu privire la carantină nu este aplicabilă în cazul acestor tineri.”
Europa Liberă: Dvs., în calitate de avocat, ce încălcări, la modul concret, ați documentat în acest caz?
Stepan Popovski: „E o listă întreagă. Dreptul de a nu fi supus unui tratament dur, inuman, degradant – tinerii povestesc cum cei din forțele speciale i-au pus cu fața în pământ, și cum îi călcau pe mâini, cum erau loviți cu bastonele, erau înjurături permanente, inclusiv faptul că au fost puși să stea cu mâinile în sus la zid în secția de miliție…
Prezumția de nevinovăție a fost încălcată, pentru că tinerilor nu le-au fost explicate drepturile lor, inclusiv dreptul de a nu mărturisi împotriva propriei persoane.
A fost încălcat dreptul la demnitate și onoare
Tot ce s-a întâmplat a avut loc sub presiune psihologică foarte puternică – erau obligați să spună că își regretă faptele și să fie de acord cu încălcările care li se imputau. Le-au fost date să semneze protocoale necompletate. A fost încălcat dreptul la demnitate și onoare și la neimplicare în viața privată. Aceste percheziții umilitoare ale fetelor de față cu tot personalul din OMON în general mi se par îngrozitoare. Accesarea informațiilor din telefoane este și acesta un abuz inimaginabil.
A fost încălcat și dreptul la libertate și integritate fizică. Ei au fost arestați, însă un protocol al reținerii nu există, de integritate fizică nici nu poate fi vorba. A fost încălcat și dreptul la libera opinie și la întruniri. Posibilitatea de a te întâlni într-un cer de prieteni este o formă a libertății întrunirilor. A fost încălcat și dreptul la apărare, pentru că nu mi s-a permis să-i reprezint. Deci, cel puțin 8-9 prevederi constituționale care au fost în mod evident violate.”
Europa Liberă: Care sunt pașii următori, cum veți proceda? Și în ce măsură se poate miza pe faptul că în regiunea transnistreană chiar se va face dreptate în acest caz? Centrul Apriori a calificat deja acuzația că ar fi printre organizatorii acestei petreceri drept abuz și încercare de a închide organizația neguvernamentală.
Stepan Popovski: „Evident că vom apela la instanță, acum aceste dosare merg în judecată. În ceea ce privește Centrul Apriori, evident că acesta nu are nicio legătură cu această situație. Eu cred că pur și simplu postul de televiziune transnistrean face nu jurnalism, ci propagandă și promovează o atitudine ostilă față de organizațiile neguvernamentale din Transnistria, față de societatea civilă în general.
Încă un aspect – în reportaj se vorbește despre droguri și alcool. Dar nu există niciun protocol care să conforme acest lucru. Toate cele 47 de protocoale vizează doar încălcarea regimului de carantină.
Ceea ce face acum administrația de la Tiraspol - și pot aminti aici cazurile Kalik, Samonii, Ciorba, acuzați de extremism, iar acum cazul acestor tineri – sunt toate acțiuni de reprimare a dreptului la libera exprimare și la libertatea întrunirilor – două drepturi fundamentale care stau la baza unui stat democratic. Curtea Europeană a Drepturilor Omului vorbește despre acest lucru în fiecare dosar care vizează libertatea întrunirilor.”