Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: Anticorupție.md


Invitata este Mariana Colun de la anticoruptie.md:

„Citiți pe portalul Anticoruptie.md al Centrului de Investigații Jurnalistice o anchetă jurnalistică despre firmele din off-shore care au împărțit terenurile agricole din Moldova. Cei mai mari proprietari și arendași de terenuri agricole din Moldova sunt firme off-shore înregistrate în Cipru.

41% din suprafața terenurilor arendate în Moldova este concentrată în mâinile a două off-shoruri din această țară...

Fenomenul off-shorizării, potrivit experților, are drept scop optimizarea fiscală și ascunderea beneficiarilor finali ai afacerilor. Cel mai mare arendaș de terenuri din Moldova este grupul de companii Trans-Oil integrat în compania-mamă, offshore-ul cipriot Aragvi Holding International Ltd. Directorul Aragvi Holding International Ltd este Vaja Jhashi, cetățean rus, american și moldovean. El activează de mai bine de 20 de ani pe piața moldovenească și a ajuns de departe cel mai puternic jucător în agricultura Republicii Moldova prin grupul de companii Trans-Oil pe care îl controlează. Conform portalului Land Matrix, o imensă bază de datecare monitorizează tranzacțiile, proprietatea și arenda terenurilor agricole din toată lumea, offshore-ul Aragvi este cel mai mare arendaș din R. Moldova cu circa 60.000 de hectare de pământ. Care sunt celelalte companii care iau în arendă solul moldovenesc, aflați pe Anticoruptie.md.

La rubrica știri citiți despre condițiile în care trăiesc familiile unei duzine de polițoști. Familiile a 12 polițiști care locuiesc în clădirea cu două niveluri de pe strada Sfântul Gheorghe nr. 9 din Chișinău au rămas fără tavan, după ce acesta s-a prăbușit în urma ploilor torențiale. Oamenii spun că au sesizat autoritățile pe parcursul mai multor ani că imobilul care le-a fost oferit pentru trai este în stare avariată. Acum un an și jumătate, aceștia au depus și o sesizare pe Harta Corupției. Reporterii portalului Anticoruptie.md au realizat un reportaj, însă nimeni din conducerea Ministerului de Interne sau a Inspectoratului General de Poliție nu a venit cu o reacție. Detalii, pe Anticoruptie.md.

Dintr-o altă știre aflați că un polițist din Chișinău a fost reținut de un grup de avocați...

Un ofițer de la Inspectorarul de Poliție al sectorului Buiucani al Capitalei a fost reținut, la sfârșitul săptămânii trecute, pe pacursul câtorva ore de un grup de avocați. Apărătorii l-au învinuit că i-a fabricat un dosar contravențional unui coleg de-al lor. Polițistul respinge acuzațiile și susține că este victima unui scenariu pus la cale pentru a fi discreditat. Igor Hlopețchi, avocatul pe numele căruia ar fi fost fabricat dosarul contravențional, ne-a declarat că este persecutat de mai mult timp de către conducerea poliției din sectorul Buiucani, la indicația unei colaboratoare a Serviciului de Informații și Securitate. „Apăr un client în instanța civilă, de la care o angajată SIS estorchează jumătate de milion de lei. Polițistul Nicolae Leahu mi-a întocmit proces contravențional pentru defăimare, că am declarat în instanță că părintele angajatei de la SIS are antecedente penale. Nicolae Leahu a recunoscut că a primit indicații de la șefii săi ca să-mi intenteze acest dosar”, a precizat Hlopețchi. La reținerea polițistului au participat zece avocați din Chișinău, printre care Dorin Popescu, decanul Baroului Chișinău al Uniunii Avocaților. Ce declară polițistul Nicolae Leahu aflați pe portalul nostru.”

XS
SM
MD
LG