Linkuri accesibilitate

Andrei Năstase (Platforma Demnitate și Adevăr)


Andrei Năstase

Andrei Năstase este liderul Platformei DA, care alături de alte forțe politice își atribuie meritul de a fi reușit debarcarea a ceea ce numesc regimul oligarhic al fostului democrat Vlad Plahotniuc.

Andrei Năstase studiază istoria și dreptul în România. În 1997, revine în Moldova, unde lucrează la procuratura transporturilor, apoi în compania moldo-germană Air Moldova. Obține licența de avocat, avându-i clienți pe oameni de afaceri care pretind că sunt victime ale guvernării comuniste și ale regimului lui Plahotniuc. Între aceștia sunt Victor și Viorel Țopa, plecați în Germania înainte să fie condamnați pentru șantaj, delapidare și spălare de bani.

Năstase se prezintă ca un apărător al drepturilor omului, care a avut curajul să vorbească, încă din 2010, despre atacuri raider și scheme de corupție cu implicarea autorităților și a justiției moldovene. Pe valul protestelor antiguvernamentale din 2015, declanșate de frauda bancară numită și „jaful secolului”, Năstase devine unul din liderii opoziției și apoi președinte al Platformei pentru Demnitate și Adevăr.

În toamna lui 2016, candidează pentru mandatul de președinte al țării, dar se retrage în favoarea Maiei Sandu, lidera Partidului Acțiune și Solidaritate.

Câștigă mandatul de primar al capitalei, în 2018, însă la cererea contracandidatului său, socialistul Ion Ceban, justiția invalidează rezultatele scrutinului, invocând între altele o postare plasată pe Facebook în ziua alegerilor.

În februarie 2019, devine deputat în Parlament, pe listele blocului ACUM, format din Platforma DA și PAS, care deja în iunie, împreună cu adversarii lor politici, socialiștii, reușesc să-i debarce pe democrați, liderul cărora, Vlad Plahotniuc, fuge din țară.

În guvernul blocului ACUM, Andrei Năstase devine vicepremier și ministru de interne, dar înainte de aceasta, conduce delegația Moldovei la APCE, atrăgându-și critici pentru decizia de a sprijini restabilirea dreptului de vot al Rusiei în forul de la Strasbourg.

În octombrie trecut încearcă să obțină din nou mandatul de primar al capitalei, dar pierde în fața vechiului rival Ion Ceban, iar în noiembrie blocul ACUM se retrage de la guvernare, ceea ce adâncește tensiunile între Platforma DA și PAS, care nu reușesc să desemneze un candidat comun la prezidențiale.

XS
SM
MD
LG