Linkuri accesibilitate

Tudor Deliu (Partidul Liberal Democrat din Moldova)


Tudor Deliu

Magistru în drept cu o îndelungată experiență în administrația publică, decorat cu ordinul Gloria Muncii pentru merite în acest domeniu, Tudor Deliu are 64 de ani, este căsătorit și are doi copii, iar în fișa sa biografică oficială se mai spune că este microbist, a jucat fotbal, ba chiar a antrenat o echipă locală.

Și-a început cariera ca profesor de limbă și literatură română. A participat la războiul de la Nistru, în calitate de Șef al Statului Major de Carabinieri. După un mandat de primar la Răzeni, timp de mai bine de un deceniu a fost lector și conferențiar universitar în cadrul Academiei de Administrare Publică.

Pe scena politică, Tudor Deliu devine cunoscut în 2007, când este ales președinte al Mișcării Social Politice pentru Neam și Țară. Un an mai târziu, aderă la proaspătul înregistrat Partid Liberal-Democrat.

Tudor Deliu a fost deputat în Parlament din 2010 până în 2019, atât în perioada de ascensiune a PLDM, aflat la guvernare în cadrul alianțelor pro-europene, cât și în cea de declin, după arestarea și condamnarea liderului partidului și fostului premier Vlad Filat sub acuzații de corupție. A fost mai mulți ani vicepreședinte al fracțiunii PLDM, care în 2016 a trecut în opoziție, apoi a condus și fracțiunea, din care, între timp, au rămas doar câțiva deputați.

La congresul PLDM din septembrie 2018, Tudor Deliu a fost ales președinte al partidului. Tot atunci, în perspectiva scrutinului parlamentar, PLDM a adoptat dezideratul unirii cu România. Totuși, formațiunea nu a participat la parlamentarele din februarie 2019 și doar unii liberal-democrați au fost incluși pe listele blocului ACUM.

În octombrie anul trecut, Tudor Deliu a candidat pentru un mandat de parlamentar în circumscripția uninominală nr. 33, Chișinău, obținând 10% din sufragii.

Deliu a condus PLDM până în august anul acesta, când în fruntea formațiunii a revenit fondatorul și primul lider al acesteia, Vlad Filat.

La prezidențiale, și-a lansat campania în satul de baștină Malcoci, alături de echipă și liderul formațiunii. Deliu spune că, deși candidează personal, se identifică cu PLDM, funcția nefiind pentru el „un scop în sine”. Și colegi de partid îl înfățișează drept unul din cei mai devotați membri ai PLDM, care „a salvat la timpul cuvenit familia politică din care face parte”.

AntiNostalgia 2 – privind spre viitor

Radio Europa Liberă organizează al doilea sezon: din nou filme documentare, dezbateri și mulți invitați din țară și din străinătate pentru a discuta despre lecțiile trecutului ca șansă de a modela un viitor diferit. Un dialog între generații, la care toată lumea este binevenită

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG