Linkuri accesibilitate

Octavian Țîcu (Partidul Unității Naționale)


Octavian Țîcu

Octavian Țîcu este istoric, fost boxer profesionist, de șapte ori campion al Republicii Moldova și fost participant la Jocurile Olimpice din 1996.

Cea mai importantă parte a carierei o dedică totuși cercetării științifice și activității de profesor universitar.

În politică se implică activ începând cu 2013, când devine ministru al Tineretului și Sportului în Guvernul Filat, fiind înaintat de Partidul Liberal. La scurt timp, renunță la funcție, acuzând de fraude anumiți factori de decizie din cadrul ministerului.

Doi ani mai târziu, se alătură echipei fostului premier Iurie Leancă și grupului de inițiativă pentru crearea Partidului Popular European din Moldova. El își motivează decizia prin faptul că formațiunea dată este „un partid antisistem” care se bucură de susținerea UE și a factorilor de decizie de la Bruxelles.

La alegerile locale din 2015, este ales în funcția de consilier raional în Ungheni din partea Blocului electoral „Platforma Populară Europeană din Moldova - Iurie Leancă”. La numai două luni distanță, părăsește și această formațiune, își depune mandatul de consilier, declarându-se nemulțumit de felul cum s-a făcut coaliție la nivel raional.

În iunie 2018, se alătură protestelor antiguvernamentale ale opoziției pro-europene, iar în februarie 2019 ajunge deputat în fracțiunea Platforma DA a blocului ACUM. Nemulțumit de acordul privind formarea majorității parlamentare semnat de ACUM cu socialiștii, în septembrie 2019 părăsește fracțiunea și rămâne deputat neafiliat.

Candidează pentru funcția de primar al capitalei în octombrie același an, afirmând că o face din necesitatea de a „stopa asaltul PSRM asupra orașului Chișinău”. Participă la alegeri din partea Partidului Unității Naționale - formațiune al cărei președinte devine în decembrie. Nu obține însă numărul necesar de voturi pentru a ajunge în turul II.

Se înscrie într-o nouă luptă, deja la actualul scrutin pentru funcția de președinte, ignorând apelul fostului său coleg de partid, Dorin Chirtoacă, de a se coaliza și a delega un singur candidat ce ar reprezenta segmentul unionist.

Ambii candidați sunt însă înregistrați cu întârziere în cursă, după ce Comisia Electorală descoperă că listele de susținători conțin mai multe inexactități.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG