Linkuri accesibilitate

Dorin Chirtoacă (Blocul electoral Unirea)


Dorin Chirtoacă
Dorin Chirtoacă

Dorin Chirtoacă are 42 de ani, este președinte al Partidului Liberal și deținător a trei mandate consecutive de primar al capitalei.

Promotor activ al ideii unirii cu România, este cel care a chemat la coalizarea partidelor cu această opțiune. Cinci formațiuni au răspuns apelului său, constituind Mișcarea Politică UNIREA, care l-a și înaintat în calitate de candidat la actualul scrutin. Excepție face Partidul Unității Naționale, care, deși promovează oficial aceleași valori, a preferat să-și înainteze propriul candidat la șefia statului.

În declarații pentru presă, Chirtoacă deplânge lipsa de solidarizare a forțelor de dreapta, care, de altfel, i-au adus, în 2007, mandatul de primar al capitalei la numai 29 de ani, când, în condițiile coalizării opoziției, obține victoria cu peste 61% în fața contracandidatului său comunist.

În cele două scrutine parlamentare din 2009, Chirtoacă devine „locomotiva electorală” a Partidului Liberal, ajungând în Parlament, dar preferă să revină la activitatea de primar. PL, condus pe atunci de unchiul său, Mihai Ghimpu, ajunge la guvernare împreună cu alte formațiuni declarat pro-europene.

În 2011, obține următorul mandat, în confruntare cu Igor Dodon, candidatul comuniștilor, iar în 2015 câștigă un al treilea mandat, în luptă cu socialista Zinaida Greceanîi. El reușește să se mențină la șefia capitalei, în ciuda unor încercări eșuate de a-l revoca din funcție prin referendum și acuzațiilor de conflict de interese ale adversarilor săi politici.

Totuși, Dorin Chirtoacă nu-și duce la capăt ultimul mandat, în mai 2017 fiind arestat de CNA în dosarul privind parcările cu plată. A urmat o altă urmărire penală, fiind acuzat de depășirea atribuțiilor în repartizarea locuințelor. Fostul edil pledează nevinovat, liberalii sugerând că dificultățile prin care trece s-ar datora și relațiilor tensionate din cadrul coaliției de guvernare – în același an, PL părăsind alianța cu PD.

Urmărirea penală a creat o situație incertă privind exercitarea funcției de primar, pe care, potrivit liberalilor, ar fi râvnit să o preia democrații. În februarie 2018, Dorin Chirtoacă își dă demisia, pentru a declanșa alegeri anticipate, pe care le câștigă Andrei Năstase, candidatul comun al opoziției pro-europene.

În 2019 candidează fără succes la un mandat de parlamentar și apoi din nou pentru fotoliul de primar, dar se alege cu un loc în consiliul municipal Chișinău.

Previous Next

XS
SM
MD
LG