Sunt politicieni care spun că diaspora nu ar trebui să voteze, pentru că sunt rupți de realitatea Republicii Moldova. Alții spun că cei de peste hotare votează dintr-un sentiment de vinovăție, pentru că ar fi abandonat țara fără să ducă lupta până la capăt. Ana Zelinschi, stabilită de cinci ani cu familia în Canada spune că votează cu gândul la oamenii care au rămas acasă.
Europa Liberă: Vorbim despre votul din diasporă. Cum ar putea pandemia de COVID-19 să schimbe tabloul voturilor salvatoare, așa li se spunea voturilor din diasporă?
Ana Zelinschi: „Noi în Canada nu suntem atât de afectați, deci putem să ne mișcăm și dintr-o regiune în alta. Și dacă în cazul nostru s-a făcut un birou unde să putem să ne facem alegerea în Calgary, atunci moldovenii din toate orașele din regiunea Alberta pot să vină la noi fără nicio problemă. Chiar dacă majoritatea conaționalilor pe care îi cunosc aici, inclusiv noi ne-am stabilit plănuind ca să și îmbătrânim aici, gândurile noastre sunt întotdeauna cu părinții care ne-au rămas acasă sau frați, surori și alte rude. Și atunci, întotdeauna ne manifestăm votul nostru pentru a fi parte din viața lor și cumva a contribui dacă putem la schimbarea lucrurilor în mai bine.”
Europa Liberă: Când ați plecat din Republica Moldova, cum ați lăsat această țară?
Ana Zelinschi: „Am lăsat-o așa, pe la jumătate de drum, pentru că eram entuziasmați de anumite proteste care se întâmplau și anumite puteri care puteau să se schimbe, dar cu toate schimbările care veneau, de facto nu se schimba nimic. Între timp am devenit mai realiști, văd în poze, inclusiv la Europa Liberă realitatea din țară, poze reale, nu din mall-urile de la Chișinău sau din alte orașe.
Pozele reale arată o degradare continuă, nu că să se mai stopeze sau să se facă investiții, dar degradează satele în continuare foarte mult. Și văd asta, pentru că am urmărit reportaje și din satele în care am fost, și din satul meu. E trist, e foarte trist și îmi dau seama că odată cu schimbarea de putere acum la prezidențiale nu putem să așteptăm schimbarea spre bine chiar peste noapte, dar cel puțin un curs corect să poată fi luat.”
Europa Liberă: Ce poate și ce trebuie să facă cel care va obține volanul Republicii Moldova în urma acestor alegeri?
Ana Zelinschi: „Președintele țării e cu multe atribuții limitate. Și în cazul schimbării puterii, dacă nu are susținere parlamentară, toate inițiativele președintelui nu vor fi luate în serios, nu vor fi acceptate, vor fi tărăgănate, însă ca o interfață, să zic așa, președintele ne poate reprezenta în afara țării și poate obține respectul și suportul partenerilor europeni.”
Europa Liberă: Potențialul diasporei ar putea și cum ar trebui să-l folosească cel care va ajunge șef de stat în Republica Moldova?
Ana Zelinschi: „Diaspora este o putere, chiar pot să zic ce s-a întâmplat în luna mai când citeam în statistică că trimiterile de bani din afara țării în mai au fost cele mai mari din ultimii cinci ani. Deci, pe timp de pandemie tot diaspora a salvat multă lume din Moldova, indiferent că s-au îmbolnăvit sau nu s-au îmbolnăvit, dar care au rămas fără venit, fără job, fără loc la piață și nu știau cu ce să se mai ocupe, diaspora a fost cea care a sărit în ajutor și a salvat foarte multă lume la propriu. Și luând în considerare toate aceste detalii, înțelegem că diaspora este un sprijin foarte important.
Sunt sigură că actualul președinte nu poate miza decât pe diaspora din Est, întrucât oamenii din Vest au o orientare mai europeană și sper ca această pandemie și lockdown să le permită totuși celor cu posibilități să ajungă la secțiile de votare.”
Europa Liberă: Deseori auzim constatări că cei care au luat calea pribegiei acolo, peste hotare au devenit oameni cu un capital cât de cât acumulat și că acești bani ar putea fi investiți în Republica Moldova, dar pe de altă parte se constată că totuși prea puține afaceri cu banii câștigați peste hotare au înflorit în Republica Moldova. De ce nu se grăbesc mai mulți, dacă e să ținem cont de ceea ce arată statisticile că aproape un milion de moldoveni sunt peste hotare? Dacă ar veni 100 de mii să-și aducă economiile făcute acolo peste hotare, poate că Republica Moldova ar arăta altfel?
Ana Zelinschi: „Sunt sigură că ar arăta altfel, doar că climatul afacerilor în Republica Moldova este foarte bolnav. Cunosc personal oameni care au venit cu banii lor din Italia și au investit în agricultură, dintre care cinci au eșuat și doar unul a reușit cumva. Foarte greu, fiindcă este un climat de business extraordinar de bolnăvicios, cu foarte multe impedimente, cu foarte multă birocrație și mai există și lipsa asigurării. În cazul calamităților sau al altor distrugeri statul nu-ți oferă suportul necesar, acest suport este atât de mizer și de mic, încât nu-ți ajunge nici măcar să-ți acoperi cheltuielile pentru semănătură sau alte lucruri. Știu mulți oameni care au încercat, însă nu le-a reușit.”
Europa Liberă: Deci, duminică, atunci când veți merge să aruncați buletinul de vot o să alegeți persoana, o să alegeți promisiunea, o să alegeți partidul? Ce o să alegeți?
Ana Zelinschi: „O să alegem persoana, pentru că un șef de stat are anumite atribuții. Da, sigur că linia de partid din care face parte contează foarte mult, dar cum se prezintă persoana în fața televizorului sau în fața unei probleme, sau în fața unei decizii pe care trebuie s-o ia persoana contează foarte mult și relațiile pe care această persoană le are cu liderii țărilor din vecinătate. Știm că avem lideri care au contacte cu Estul și cu Turcia, și cu alte țări offshore și știm persoane care au contacte cu lideri europeni cu nume și foarte apreciați.”
Europa Liberă: Și cât de prețios rămâne a fi votul din diasporă?
Ana Zelinschi: „Extrem de prețios! Extrem de prețios, pentru că se face diferența atunci când diaspora votează.”
Europa Liberă: Dar ar exista un conflict între generații, între părinți și copii, de exemplu, între cei rămași acasă și cei plecați?
Ana Zelinschi: „La început, când mai plecau și din cei pe care noi îi cunoșteam înainte de a pleca noi, deseori părinții și copiii aveau preferințe diferite la cabina de vot. Și atunci existau și conflicte de idei, dar între timp am observat că se reeducă părinții, că ajung părinții să-i sune pe copii și să-i întrebe: „Pe cine să votăm, dragii noștri, că voi știți mai bine, că de acolo se vede mai bine?” Așa văd la oamenii cu care comunic eu, sper că nu trăiesc într-un balon cu altfel de lume decât ar putea fi realmente.”