Igor Dodon a atacat-o dur pe contracandidata sa pro-europeană care l-a învins în primul tur al alegerilor prezidențiale, lidera PAS Maia Sandu, invocând zece teme ce le-ar desparte viziunile, începând cu măsurile anti-covid și terminând cu statutul limbii ruse sau al minorităților sexuale.
Înăsprirea tonului acestuia, venită pe startul campaniei de două săptămâni dinaintea luptei decisive pentru fotoliul de președinte – luptă care se va da între Sandu și Dodon - coincide pe de altă parte cu ceea ce pare a fi o încercare a candidatei dreptei de a se asigura de sprijinul electoral al celui de-al treilea clasat în recenta competiție, Renato Usatîi. Ce condiții are Usatîi și ce poate urma?
Primarul de Bălți, Renato Usatîi, a înregistrat cel mai bun rezultat după primii doi clasați, Sandu și Dodon, dar nu a spus deocamdată dacă va sprijini sau nu pe cineva dintre ei în turul doi. Cel de duminică s-a soldat pentru el cu 17 la sută de sufragii acumulate – poziție greu de neglijat, și de Dodon, dar și de Sandu în perspectiva viitoarei competiții ce va decide soarta scrutinului.
Într-un live de luni seară, apoi într-o conferință ținută azi, după o întrevedere cu candidata pro-europeană, Usatîi a lăsat de înțeles că ar sprijini-o pe Sandu, însă cu o condiție:
“Primul scop: noi trebuie să dizolvăm acest “bordel politic” – parlamentul R. Moldova.”
Soluția dizolvării legislativului după prezidențiale este ceva pe ce a insistat și Maia Sandu împreună cu formațiunea sa parlamentară PAS înainte de campanie, dar Usatîi lasă de înțeles că deocamdată are cu ei viziuni diferite despre cum se poate face acest lucru:
Avem nevoie de alegeri anticipate
„Astăzi dacă R. Moldova va scăpa de “kuliok”, imediat avem nevoie de alegeri anticipate. Varianta mea e de a dizolva acest parlament în Piața Marii Adunări Naționale, bazându-mă pe articolul 2 din constituție. Dumnealor spun că procedura ar fi ca președintele să nu accepte candidatura de prim-ministru înaintată de majoritatea parlamentară. Nu. Dodon are pentru asta și planul 1, și planul 2, și planul 3…”
Mesajul Maiei Sandu după întâlnirea de azi cu Usatîi a fost că ea nu a renunțat la angajamentul de a curăța “mai întâi președinția, apoi parlamentul”. În interviul pe care ni l-a dat noua marți, la două zile de la prima rundă de alegeri încheiată contrar tuturor sondajelor cu victoria sa fie și de etapă, Maia Sandu a explicat: „Da, parlamentul trebuie curățat. Da, trebuie să ajungem acolo pe cale legală. În constituție sunt scrise modalitățile prin care se poate ajunge acolo – o să căutăm aceste modalități, astfel încât să curățăm parlamentul.”
Majoritatea observatorilor admite că, insistând pe dizolvarea parlamentului, ba chiar pe o cale proprie, diferită de cea a lui Sandu, de urmat în acest sens, Renato Usatîi ar arăta că are planuri ce merg mai departe, posibil chiar spre o propunere de guvernare comună cu formațiunea fostei prim-ministre după scrutinul prezidențial, în caz de victorie pentru Sandu.
Forțarea, prin presiunea străzii, a dizolvării legislativului i-ar fi favorabilă lui Usatîi, pentru că l-ar ajuta să-și crească partidul, spun acești observatori. Sandu, pe de altă parte, căreia nu i se prea potrivesc căile „revoluționare” aplicate în jocul politic, ar putea să nu le accepte, prin urmare ar putea să nu primească nici sprijinul explicit al lui Usatîi.
Nu am fost și nu sunt fan al Maiei Sandu
În ce-l privește pe Igor Dodon, cel care și-a ascuțit clar totul în raport cu Sandu pentru următoarele douăsprezece zile de campanie, Usatîi a respins din nou marți cu fermitate posibilitatea să-i ofere sprijinul său, așa cum a făcut-o de exemplu cu patru ani în urmă: „Să fim serioși. Eu am declarat de mai multe ori – nu am fost și nu sunt fan al Maiei Sandu, dar dacă vorbim de corupție, Dodon cu “kulioacele”, cu alte istorii ale lui...”
În prezidențialele din 2016, când Dodon a câștigat în fața Maiei Sandu, Renato Usatîi l-a sprijinit în turul doi, dar replicile extrem de tăioase dintre ei din actuala campanie, dar mai ales pretențiile lui Usatîi că socialistul i-ar fi generat probleme cu afacerile și justiția din Rusia, unde ar fi urmărit în mai multe dosare, au făcut practic imposibilă a reapropiere asemănătoare.