Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: NordNews.md


Invitata rubricii este Natalia Tocarciuc:

„Consumă cea mai scumpă apă, chiar dacă e în două cu nămol. De mai bine de zece ani, locuitorii orașului Cupcini, raionul Edineț își otrăvesc viața, zi de zi. Apa are culoare maronie, miroase a țevi și nu poate fi folosită nici măcar pentru uz casnic. Primarul socialist al orașului Cupcini spune că problema nu este a autorităților locale, ci a întreprinderii „Apă-Canal Edineț”.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:45 0:00
Link direct

Oamenii spun că în oraș sunt câteva fântâni, doar că apa lor nu corespunde parametrilor de calitate. Pentru un metru cub de apă, cetățenii achită aproape 40 de lei. Pentru primarul orașului, Ivan Ostaficiuc, problema apei potabile în localitate nu este, din câte se pare, o prioritate. Acesta pasează problema întreprinderii „Apă-Canal Edineț”. În schimb, recent, biserica din Cupcini a beneficiat de susținere finanicară din bugetul local. S-a întâmplat la numai o săptămână după vizita lui Igor Dodon. Atunci, preotul a rostit un discurs înflăcărat, lăudând pe candidatul sprijinit de socialiști. Reprezentanții „Apă-Canal Edineț” susțin că pentru reabilitarea rețelei de apeduct este nevoie de foarte mulți bani, iar autoritățile bat pasul pe loc.

Reparație de milioane la gimnaziul „ Iurie Boghiu” din satul Flămânzeni, raionul Sângerei, unde învață aproape 300 de elevi. În cadrul unui proiect finanțat de Uniunea Europeană, prin intermediul Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei, instituția de învățământ va fi izolată termic și va avea capacitatea de a produce energie regenerabilă. Costul total al lucrărilor se cifrează la aproape 17 milioane de lei. În prezent, copiii nu au acces la apă caldă. Conform proiectului, instituția va fi racordată la sistemul de apă și canalizare, iar în curte va fi construită și o stație de epurare. La fiecare etaj din instituție vor fi construite blocuri sanitare moderne. Lucrările de reabilitare a instituției de învățământ urmează să fie date în exploatare până la sfârșitul anului 2021.”

(Transcriere: Alla Ceapai)

XS
SM
MD
LG