Născută la 22 aprilie 1966, în orașul Florești, farmacista de profesie și un Om al Universului după vocație. Cu peste 30 ani lucrați în sisteme farmaceutice si medicale, a trăit in cinci tari diferite, a gestionat afaceri în 11 state, cu o populație de peste 250 mln de oameni, reușind să schimbe multe lucruri spre bine. A construit multiple componente în sisteme de sănătate din multe țări de la zero, a creat politici, a deschis acces la tratamente inovative și a făcut viața mai bună pentru mulți oameni, inclusiv pentru copii cu boli rare. Actualmente este expert internațional în sănătate publică.
Luni
Era ziua a 7 de COVID-19. Această zi este considerată una din cele mai complicate. Dacă apar complicații, ele de regulă apar anume în ziua 7.
COVID-19 începuse de marți, din 24 noiembrie. Începuse brusc și fulminant. Febră mare, frisoane, dureri în tot corpul.
Deja cunosc mult mai multe despre acest virus. El pătrunde în organism prin nas sau gură. Atunci când pătrunde în cantitate mică, omul face o formă mai ușoară. Dacă pătrunde în cantitate mare, omul face o formă mai complicată. Dacă pătrunde mult și se duce direct în plămâni, nu va fi ușor cu siguranță.
Masca protejează bine! Nici un om, cu cine eu am contactat în perioada de contagiozitate nu a luat COVID-19 de la mine. Eu am purtat mască KN95. Asta e un mic lucru care mă bucură.
Eu știu unde eu am fost fără mască. Știu sigur, pentru că în rest peste tot am fost numai cu mască. Dar acum nu putem nimic schimba.
COVID-19 a intrat în corpul meu direct în plămâni și a intrat mult!
Odată intrat în corp, COVID-19 se ciocnește de rezistența organismului. Organismul a detectat un intrus și începe să îl nimicească. Virusul la rândul său vrea să rămână viu și să trăiască în organismul uman.
Acest virus este unul foarte lung ca și moleculă. El caută de ceva să se agațe și să se hrănească. Se agață de anumiți receptori. Un fel de receptori, numiți ACE în corpul uman, sunt preferații acestui virus, sunt răspândiți în multe organe: Inimă, plămâni, creier, rinichi, ficat, peste tot. Virusul se leagă de ei și începe a provoca reacții vasculare și tromboze. De asta la oameni diferiți boala decurge diferit.
La mine acest fenomen a avut loc joi noaptea spre vineri. Virusul s-a agățat de receptori în plămâni. E foarte important să ajustezi repede medicația în astfel de situații. Nu poți da virusului peste mână. Dar poți diminua răspunsul organismului și diminua deteriorările care pot fi ireversibile. Eu am reușit vineri dimineață să opresc deteriorările și să stabilizez starea generală.
Sâmbătă fusese chiar tare bine totul, de parcă nici nu aveam COVID. Duminică seara începuse o nouă furtună.
Virusul mai găsise niște ancore, tot un fel de receptori, se agățase de ele, și scăzuse puterea organismului la minimum. Inima se zbătea încetișor și rar, la doar 48-55 bătăi per minute. Uneori se trezea și sărea la 110 bătăi. Tu stai culcat și respiri des și scurt. Nu poți face mai mult nimic. Aștepți să se termine puterile virusului și să fie desprins. Și așa a fost până marți dimineață la 6.
Marți
Dimineață am simțit cum a început să vibreze mai ritmic pulsul. Se luminase și capul imediat. Eram un pic bucuroasă, pentru că înțelegeam că mai trecusem o etapă a acestei boli. Puteam respira singură, și eram lucidă.
Marți am repetat tot setul de analize. Virusul este destul de mult studiat. Dacă faci un set de analize zilnic, poți prezice ușor pe ce scenariu vei merge, formă ușoară, formă medie, formă gravă. Nu este o probabilitate de 100%, dar este de ajutor. În mod normal analizele trebuie făcute la fiecare 24 ore. Dar eu nu am avut așa posibilitate. Am făcut mai rar dar am știut unde mă aflu la fiecare etapă.
Sunt ferm convinsă acum că acest COVID poate fi controlat cu ajutorul medicilor. Nu cu ochii închiși! Virusul poate fi controlat conform parametrilor clinici și evoluției bolii, și desigur cu ajustare de tratament rapid. Am avea mai puține forme grave și mai puține decese dacă am face asta aici în Moldova acum.
Orice medic din Moldova, indiferent de specialitate se poate isprăvi cu terapia COVID la domiciliu. Pentru asta ei trebuie instruiți un pic în subiect, asigurați cu protocoale clinice, scheme de terapie, medicamente, și mijloace de protecție. Avem cam 10.000 de medici și în jur de 20.000 pacienți activi acum, deci doi pacienți la un medic. E realistic!
Dacă se face asta, noi reușim să luăm pandemia sub control, să redeschidem sistemul de sănătate pentru pacienții cronici, să readucem și alte sisteme la funcționalitate. NU pricep de ce nu se face? Chiar nu este complicat! Asta cred eu acum după ce sunt trecută de două ori prin COVID-19 în acest an.
Miercuri
Miercuri e ziua a 9 de boală. Această zi tot este una complicată. Noi atunci când micșorăm capacitatea organismului de a reacționa la virus, reducem și din puterea lui de a ține sub control și microbii. Da microbi în jurul nostru sunt o mulțime. Și riscul unei infecții bacteriene crește mult pe baza terapiei anti COVID. Ziua parcă a fost totul binișor și stabil. Spre seară a reapărut febra, tuse, și frisoane. Toate semnele unei infecții bacteriene erau deja conturate. Mă întristasem mult de evoluție negativă. Am reușit însă în timp scurt să mă calmez și să fac tot ce recomandase medicul.
Calmul la timp este o condiție indispensabilă în succesul tratamentului anti COVID. Este foarte complicat de păstrat calmul. Fără asta însă este imposibil de ieșit cu sechele minime.
Cu sechele ies practic toți care fac o formă de la medie în sus. Cei cu forme ușoare ies fără sechele de regulă. În timpul fazei active a bolii e bine să judeci calm și echilibrat și să nu intri în panică. Dacă intri în panică începi să consumi mai multe medicamente și dăunezi foarte mult.
Joi
Febra crescuse des dimineață și a fost din nou nevoie de ajustare a tratamentului. Am avut per total aproape zece ajustări de tratament până în prezent. Toate au fost benefice.
A fost nevoie la unele medicamente să cresc dozele, altele să le exclud. A m avut și medicamente noi.
E foarte bine să aveți un stoc de medicamente pentru COVID-19 în casă. Eu am avut, dar oricum a trebuit să mai cumpăr și să mai suplinesc.
După corectări de tratament, spre seara de joi iar revenise stabilitatea. Am simțit că am poftă de mâncare. Mai trecuse o zi.
Vineri
Des dimineață iar am făcut analizele. Starea generală ne arată ce este la suprafață. Analizele ne arată ce este în celule și pe interior. E bine să cunoaștem totul.
Virusul deja se agățase de toți receptorii lui preferați pe parcursul ultimilor zece zile în corpul meu. Eu îi cunoșteam toate cărărușele pe care a mers. Simțeam ce a făcut, și așteptam cu răbdare să se sufoce și el obosit și dezmembrat. NU era în planurile mele să rămânem noi prieteni pe termen lung.
Analizele au început să vină spre seară. Majoritatea bunișoare. Eu cu un licăr de speranță în suflet și optimism prudent am zâmbit pentru prima dată în ultimele două săptămâni.
Suportul social este immesurabil de important
Există fenomenul de stigmă în acest COVID. Am simțit pe pielea mea tot, în special când te duci la spital. Nu vorbi! Nu te apropia! Stai acolo! Nu respira! Ești COVID-19 pozitiv. Punctum!
O simți, o trăiești cu toate furnicile de pe piele, și mergi mai departe. Sunt COVID-19, sunt pozitivă, sunt doar pe 14 zile. În rest 351 de zile din acest an sunt negativă de COVID și sunt un om ca și voi toți. Așa am gândit eu. A ajutat!
Eu am o reziliență la stres foarte mare. Știu să deconectez emoțiile în momente importante și complicate. În special când ajungi să te sufoci puternic, ajungi în stare de suferință profundă și de neputință majoră. Este foarte important să nu rămâneți singuri în astfel de situații. Mai târziu o să retrăiți toate acele momente altfel. E o experiență unică, complicată, un fel de reinventare proprie din interior, și este inevitabilă în multe cazuri.
Niște concluzii simple. Pur personale! Foarte crude încă!
Virusul poate fi controlat! Cu tratament corect inițiat repede. Cu corectări de tratament operative. Cu analize clinice cel puțin peste o zi făcute. Cu ajustarea conduitei medicale pe parcursul bolii. Să ne pregătim de momentele de criză. Ele dacă se produc atunci noi deja știm când ele vor fi posibil. Virusul nu este mai puternic decât Omul!!!
Protocolul de tratament inițial poate fi unul mai universal și simplu. Eu am aplicat un protocol din Germania, folosit pentru pacienți la domiciliu. El a lucrat binișor toată perioada. Doar că eu am avut niște complicații mai timpurii și a fost nevoie de ajustări de tratament. Ajustările au fost posibile în condiții de casă. Au fost injecții intramusculare. Medicamente accesibile în fiecare farmacie. Nu am avut bariere severe la acces de medicamente, datorită stocurilor din casă.
Virusul poate fi prevenit ușor cu purtare de mască calitativă! Asta este crucial de știut!
Virusul poate fi luat sub control în societate dacă noi toți asta o să ne dorim. Pentru asta e important să vorbim despre experiențele trăite, despre pericolul expunerii, despre nevoia protejării. Noi toți mai avem de trăit încă mult cu acest virus.
Virusul a trăit în lumea lui animală. Omul a intrat și a distrus mediul de abitație a acestui virus. Doar omul cu acțiunile lui a făcut asta. În lume sunt peste 170 mln de viruși vii. Care va veni următorul, sau care va fi următorul scos din oazele lui de abitație, și când se va întâmpla asta, nimeni nu știe. Omul trebuie să învețe să nu se implice în lumea virusurilor și să nu provoace ieșirile lor către om. E mai ușor să previi decât să te protejezi.
Acum va trebui să ne protejăm până la accesibilitatea vaccinurilor. Nu avem alte opțiuni!
Cam așa pe scurt din zona roșie de COVID-19.