Linkuri accesibilitate

„Așa ceva nu se face” - o prezumție pe cale de dispariție


Preșdintele american Donald Trump și copii săi (Ivanka este consilier la Casa Albă).
Preșdintele american Donald Trump și copii săi (Ivanka este consilier la Casa Albă).

Într-un articol de opinie apărut în Washington Post, analistul Fareed Zakaria susține că mandatul Trump a pus în lumină anumite deficiențe ale sistemului democratic american, care se cer rezolvate. Pentru că buna funcționare a sistemului se bazează prea mult pe prezumția „Așa ceva nu se face”.

Corespondență de la Washington
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:55 0:00
Link direct

Premiza este că părinții fondatori ai Americii și cei care le-au urmat au pornit de la idea că cei care ajung în poziții de influență vor pune interesul țării mai presus de cel personal sau de partid și se vor comporta onorabil. De asta, sistemul include, în afara regulilor stabilite prin lege, un set de norme până acum acceptate și aplicate, aproape implicit, care pornesc de la această premiză. Mandatul Trump – în viziunea lui Fared Zakaria – pune la îndoială această premiză și impune ca ceea ce era până acum considerat normă acceptată să devnă în viitor lege.

Ca de exemplu obligativitatea ca aspiranții la președintie să își facă publice declarațiile de impozite. Trump a refuzat să o facă, susținând de-a lungul mandatului său că firmele sale nu sunt sub controlul său financiar.

O altă astfel de normă care ar trebui – în viziunea comentatorului politic – să devină lege este crearea unei separări mai clare între afacerile controlate de cel care ajunge președinte și persoana sa. Trump este un om de afaceri de succes și separația a ramas prea vagă, în multe privințe.

Un alt aspect recomandat de Fared Zakaria este scurtarea tranziției între câștigarea alegerilor și preluarea președinției. În America, această perioadă este de peste două luni. Rațiunea pentru acest interval lung este dimensiunea și complexitatea guvernului federal american. Orice nou președinte are nevoie de timp să-și construiască echipa, să preia misiunea de a conduce diversele ministere și a înțelege în profunzime procesele și provocarile la care trebuie să răspunda. Dar această premiză teoretic valabilă devine problematică când un președinte pune la îndoială, nefondat, rezultatele alegerilor, răspândește teorii ale conspirației de natură să slăbească legitimitatea succesorului, nu acceptă să demareze tranziția la timp și îi pune piedici sau acționează pentru a modifica realități, schimbând regulile jocului și îngreunând sau făcând chiar imposibilă rezolvarea unor probleme și îndeplinirea atribuțiilor prezidențiale.

Firește că nimeni nu se așteaptă ca un președinte responsabil să facă toate astea, dar dacă o face? Asta e întrebarea pe care Fared Zakaria își bazează recomandarea, oricât de dificil ar fi ca o parte a acestor norme asumate până acum să devină reguli legiferate.

XS
SM
MD
LG